Tradycyjne schabowe bitki z kaszą gryczaną

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyczne bitki, prawie takie, jakie robiła moja babcia.Prawie, bo nie obtaczam ich mąką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • schab w plastrach,

    cebula,

    olej kokosowy (rzepakowy),

    kasza gryczana,

    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy Bitki

Tradycyjne schabowe bitki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab w plastrach rozbijamy tłuczkiem (gdy nie mamy, może być garnkiem :) ).

    Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka.

    Po kilku minutach dokładamy plastry schaby (wcześniej lekko posolone).

    W między czasie nastawiamy wodę i gotujemy kaszę gryczaną.

    Gdy schab złapie koloru, podlewamy go wodą i dusimy.

    Gdy woda wyparuje, dolewamy ją.

    Po ok. godzinie sprawdzamy mięso – gdy jeszcze jest twarde, należy dalej dusić.

    Powstały sos doprawiamy solą i pieprzem.

    Kaszą gryczaną polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować