Tradycyjna babka w zebra w odświeżonym wydaniu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny przepis na babkę zebrę postanowiłam odświeżyć i spróbować wykonać w innej wersji wizualnej, efekt widoczny na zdjęciu;)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 i 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka zwykłej oranżady (np Helena)
    1 szklanka oleju
    3 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Tradycyjna babka w zebra w odświeżonym wydaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodając po kolei wszystkie składniki. Następnie rozdzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i porządnie wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać dodatkowe 3 łyżki mąki.
    Ciastem wypełnić papilotki do muffinek do około połowy wysokości papierka. Aby zachować pasiaste babeczki należy nakładać ciasto na zmianę , raz białe z mąką raz ciasto z kakao i tak na przemian. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 do 45 minut, do suchego patyczka.
    Po wyjęciu i ostudzeniu babeczek, ściągnąć delikatnie papierki i w środku wydrążyć dziurę w postaci takiego tuneliku, co daje nam wygląd mini babek. Można posypać cukrem pudrem według uznania.

Porady

* To samo ciasto można upiec w okrągłej formie, lub na zwykłej blaszce (lepsza będzie mniejszego formatu). Proporcje odnośnie składników zachowujemy takie same jak w przepisie. * Kiedy piekę babkę w większym formacie , blaszkę smaruje lekko margaryną i obsypuje bułką tarta, lepiej się wyciąga po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować