Tosty francuskie z sosem z borówek i jeżyn

0 (0 ocen)

  • 15 min

Za co tak kocham weekendy ? Za pyszne śniadania ! W tygodniu nie mam czasu by zjeść w domu, w weekendy zaś sobie odbijam - przyrządzam pyszne rzeczy, jem bardzo powoli, delektuję się każdym kęsem.Co czuję po dzisiejszym śniadaniu ? Szczęście.. Uśmiecham się! O to chyba chodzi w jedzeniu, prawda:)?

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki (na 3 tosty):
    - 3 jednodniowe kromki chleba,
    - 2 jajka + 1 żółtko,
    - 1/4 szklanki mleka,
    - pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
    - 2 łyżki cukru trzcinowego (lub syropu z agawy),
    - szczypta soli,
    - 1 łyżka masła,

    Sos:
    - po 2 garście borówek amerykańskich i jeżyn,
    - 1 łyżka wody,
    - 1,5 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy),
    - 4 łyżki jogurtu greckiego,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Tosty

Tosty francuskie z sosem z borówek i jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Owoce wrzuć do rondelka, dodaj wodę i miód. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu - d0 momentu aż owoce zaczną pękać.

    2. W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą - zalej nią kromki. Odstaw na około 20 minut - musisz poczekać, aż chleb dobrze nasiąknie.

    3. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki i smaż je kilka minut po obu stronach - do momentu aż chleb się zarumieni.

    Tosty podawaj z jogurtem greckim i sosem z borówek i jeżyn.
    Prawda, że proste ?! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować