Tosty francuskie z sosem z malin

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moim ulubionym dniem tygodnia jest niedziela. Dlaczego ?! Ponieważ tego dnia pozwalam sobie na leniwe śniadanie. W niedzielę robię wszystko bez pośpiechu. 7 dnia tygodnia zwykle na śniadanie jadam tosty francuskie z sosem z ulubionych owoców.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (na 3 duże lub 4 małe tosty):
    3 - 4 jednodniowe kromki chleba
    2 jajka + 1 żółtko
    1/4 szklanki mleka
    pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
    2 łyżki cukru trzcinowego (lub syropu z agawy)
    szczypta soli
    1 łyżka masła

    Sos:
    250 g malin
    1 łyżka wody
    1,5 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy)
    opcjonalnie: 4 łyżki jogurtu greckiego, serek wiejski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Tosty Sosy

Tosty francuskie z sosem z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce wrzuć do rondelka, dodaj wodę i miód. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu - do momentu aż owoce zaczną pękać.
    W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą - zalej nią kromki. Odstaw na około 20 minut - musisz poczekać, aż chleb dobrze nasiąknie.
    Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki i smaż je kilka minut po obu stronach - do momentu aż chleb się zarumieni.
    Tosty podawaj z sosem malin i jogurtem greckim / serkiem wiejskim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować