Tortilla z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nietypowe, ale świetne połączenie smaków - słodki por, karmelizowany z gruszką, ostry sos, chrupiące warzywa i soczysty indyk. To jedna z najlepszych wersji tortilli jakie jadłam.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortilla - 2 duże placki (u mnie placki po 60g, paprykowo - pomidorowe)
    Indyk - 2 plastry z piersi (ok 300g)
    Olej - 1 łyżeczka
    Przyprawy: papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz i pieprz ziołowy, tymianek, sól
    Por - 1 nieduży (tylko jasna część)
    Gruszka - 2 małe lub 1 duża (twarda)
    Cukier - 2 łyżki
    Masło - 1 łyżeczka
    Dodatki:
    Pomidor - 1szt
    Papryka - 1/2 szt
    Sos:
    Majonez - 40g
    Sambal oelek - 1 łyżeczka
    Sok z limonki - 1 łyżeczka
    Syrop klonowy - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortilla z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortilla z indykiem i  porem karmelizowanym z gruszką 1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzł.

    Pora kroimy na paski wzdłuż (jak na zdjęciu). Gruszek nie obieramy, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Tortilla z indykiem i  porem karmelizowanym z gruszką 2. Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru. Dobrze to tego sprawdza się patelnia ceramiczna. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Mieszamy łyżką silikonową (nie drewnianą!). Dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji cukru. Dodajemy pora i gruszki. Mieszamy, aby wszystkie kawałki były ładnie otoczone w karmelu. Ważne, aby cały czas utrzymywać duży ogień pod patelnią, żeby karmel się nie sklejał. Często mieszamy. Smażymy, aż por będzie miękki.


    Plastry indyka kroimy na pół. Dodajemy olej i przyprawy, mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron.
  • Tortilla z indykiem i  porem karmelizowanym z gruszką 3. Tortille smarujemy sosem. Układamy na nich pora, gruszkę, pokrojone świeże warzywa (pomidora i paprykę) i indyka.
  • Tortilla z indykiem i  porem karmelizowanym z gruszką 4. Tortille możemy podać od razu po zawinięciu, lub zapiec je w piekarniku (5 minut, 200 stopni, termoobieg) albo na grillu.

Porady

Jeśli nie lubicie ostrych sosów, sambal oelek zastąpcie przecierem pomidorowym lub keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować