Tortilla z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką

  • wyświetlono: 43 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nietypowe, ale świetne połączenie smaków - słodki por, karmelizowany z gruszką, ostry sos, chrupiące warzywa i soczysty indyk. To jedna z najlepszych wersji tortilli jakie jadłam.

Sch
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Tortilla - 2 duże placki (u mnie placki po 60g, paprykowo - pomidorowe)
Indyk - 2 plastry z piersi (ok 300g)
Olej - 1 łyżeczka
Przyprawy: papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz i pieprz ziołowy, tymianek, sól
Por - 1 nieduży (tylko jasna część)
Gruszka - 2 małe lub 1 duża (twarda)
Cukier - 2 łyżki
Masło - 1 łyżeczka
Dodatki:
Pomidor - 1szt
Papryka - 1/2 szt
Sos:
Majonez - 40g
Sambal oelek - 1 łyżeczka
Sok z limonki - 1 łyżeczka
Syrop klonowy - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Tortilla z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką

  • Tortilla z indykiem i  porem karmelizowanym z gruszką1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzł.

    Pora kroimy na paski wzdłuż (jak na zdjęciu). Gruszek nie obieramy, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Tortilla z indykiem i  porem karmelizowanym z gruszką2. Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru. Dobrze to tego sprawdza się patelnia ceramiczna. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Mieszamy łyżką silikonową (nie drewnianą!). Dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji cukru. Dodajemy pora i gruszki. Mieszamy, aby wszystkie kawałki były ładnie otoczone w karmelu. Ważne, aby cały czas utrzymywać duży ogień pod patelnią, żeby karmel się nie sklejał. Często mieszamy. Smażymy, aż por będzie miękki.


    Plastry indyka kroimy na pół. Dodajemy olej i przyprawy, mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron.
  • Tortilla z indykiem i  porem karmelizowanym z gruszką3. Tortille smarujemy sosem. Układamy na nich pora, gruszkę, pokrojone świeże warzywa (pomidora i paprykę) i indyka.
  • Tortilla z indykiem i  porem karmelizowanym z gruszką4. Tortille możemy podać od razu po zawinięciu, lub zapiec je w piekarniku (5 minut, 200 stopni, termoobieg) albo na grillu.

Porady

Jeśli nie lubicie ostrych sosów, sambal oelek zastąpcie przecierem pomidorowym lub keczupem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tortillaburritodomowy fast foodnietypowy obiadzawijany placek

Komentarze

Podobne przepisy

Tortilla

Dodane przez: Kamila26

Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym

Proste i smaczne danie na każdą...

Nadziewany udziec z idyka

Dodane przez: Greta

Udziec z indyka nadziewany porem, szynką...

Jest to przepis na przepyszny udziec...

Tortilla z kurczakiem

Dodane przez: Paulina16621

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Domowa tortilla najlepsza! Pysznie...

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: kasiunia860

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Sycące danie z mięsem i warzywami....

Tortilla

Dodane przez: jull13

Tortilla z łososiem i szpinakiem

Łosoś to wartościowa ryba,a z dobrze...

Filet z kurczaka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym

Dodane przez: Agnieszka Z.-W.

Filet z kurczaka z karmelizowaną gruszką...

Błyskawiczne danie, które zachwyca...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE