Tort Zebra śmietankowo-migdałowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Piękny, efektowny tort w paski, a do tego naprawdę przepyszny. Pomysł na wykonanie i cały przepis powstał przy udziale mojego syna, który chciał tort urodzinowy inny niż wszystkie. Po obradach i doborze składników powstała pasiasta Zebra.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Upiec 3 ciasta CIEMNE na dużej prostokątnej blaszce, poniżej podaję składniki na 1 ciasto:


    3 jaja
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao



    Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i kakao, dobrze zmiksować.Upiec 3 ciasta i każde jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w bawełnianą ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.

    Upiec 2 ciasta JASNE na okrągłej tortownicy o średnicy 26-28 cm :

    Poniżej składniki na 1 ciasto:


    3 jaja
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



    Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze zmiksować.Upiec 2 ciasta i odstawić do wystudzenia. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.

    Masa śmietankowa:

    800 ml śmietany kremówki 30-36%
    3 śmietany śnieżki w proszku
    4 śmietan-fixy
    2 białe czekolady


    Wierzch i boki ciasta:
    płatki migdałowe

    1. Czekoladę rozpuszczamy na parze lub w rondlu, roztopioną odstawiamy do ostudzenia.

    2. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę, wymieszać.



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Zebra Desery

Tort zebra śmietankowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składnie tortu:

    1. Ciasto ciemne delikatnie rozwinąć ze ścierek i posmarować jedną stronę masą. Zwijać ponownie w rulon, tym razem z masą. Każde następne ciasto dokładać do poprzedniego, aby utworzył się jeden gruby rulon z wszystkich ciemnych ciast z masą.

    2. Gotowy rulon położyć na leżąco na blacie kuchennym i bardzo ostrym nożem przeciąć na trzy równe części. Przygotować jasne, okrągłe ciasto, posmarować je masą i położyć na nim trzy przecięte równo rolady, które utworzą kształt koniczyny. Wierzch posmarować masą i przykryć drugim jasnym ciastem.

    3. Nożyczkami kuchennymi lub ostrym nożem okroić jasne ciasta, dopasowując do kształtu zwiniętych rolad. Gotowe wycięte ciasto smarujemy dokładnie masą i posypujemy płatkami migdałowymi.

    4. Odstawić tort na 2-3 godziny do lodówki aby stężał przed krojeniem. Po przekrojeniu widoczne są efektowne paski. W smaku równie wyborny co w wyglądzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować