SERNIKOWY PUSZYSTY TORT ZEBRA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Uwielbiam ten lekki, puszysty i idealny na słodkość sernik :)
Piekłam go wiele razy w wielu wariantach smakowych. Była opcja klasyczna, waniliowa, pomarańczowa, jagodowa, czekoladowa... Teraz przyszedł czas na sernik "zebra" w formie tortu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    na standardowej wielkości tort (średnica ok 25cm):

    750 gram twarogu (niepełne wiaderko)
    250 g serka mascarpone
    50 g masła
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mleka 3,2%
    6 jaj
    6 łyżek (płaskich) mąki ziemniaczanej
    6 łyżek (płaskich ) mąki pszennej tortowej
    2 płaskie łyżeczki aromatu waniliowego
    8 łyżek prawdziwego kakao

    Krem:

    3 dobrej jakości białe czekolady
    duże opakowanie śmietany 30% (400g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Zebra

Sernikowy puszysty tort zebra z kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kochani, zanim zaczniecie przygotowywać ten serniczek zapamiętajcie: aby ciasto wyszło naprawdę idealne, musicie w 100% postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Nawilżanie piekarnika, wyjmowanie sernika z pieca po czym ponowne go tam wkładanie, gotowanie wody.... wszystkie te dziwne zabiegi są niezbędne i nie wolno ich pomijać!!!

    Dobrze dobrze, już nie przeciągam... :)

    Żółtka ucieramy mikserem na gładką masę razem z serami, mlekiem, mąką ziemniaczaną oraz tortową, roztopionym wcześniej masłem oraz aromatem waniliowym.
    Z białek ubijamy pianę. Pod sam koniec dodając cukier. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową a następnie dzielimy na dwie części do jednej z nich dodając (i mieszając) kakao. Na środek wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy wlewamy łyżkę wazową masy jasnej, na masę jasną wlewamy tyle samo masy ciemnej, na ciemną znowu wlewamy masę jasną, znowu ciemną i tak do wyczerpania składników :) :)

    Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni!!!
    Sernik wstawiamy do pieca , a pod niego od razu (poziom niżej) naczynie wypełnione ok 0,7l wrzącej wody.
    W tych warunkach ciasto pozostawiamy na równiutko 10 minut.

    Po tym czasie ciacho delikatnie wyjmujemy z piekarnika w chłodniejsze miejsce (u mnie po prostu na blat kuchenny), i schładzamy piekarnik do temperatury 160 stopni.

    Gdy piekarnik schłodzi się do 160 stopni umieszczamy w nim ponownie blachę z ciastem a wodę (w pojemniczku pod sernikiem) wymieniamy na nową (tzn znów na wrzątek).

    W temperaturze 160 stopni ciasto pieczemy 50 minut (+ 5-10 minut dla pewności, że na pewno się dopiecze w środku) :)
    Następnie od razu wyjmujemy w chłodne miejsce (ja wystawiłam na parapet hehehe). Stygnąc sernik troszkę opadnie, ale nie jest to problem. Po przestygnięciu ciacho odwracamy do góry nogami i dekorujemy kremem z białej czekolady.

    Krem do dekoracji:
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej (należy pilnować aby czekolady nie "przegrzać" ponieważ może zamienić się w tłusty do niczego nieprzydatny kluch). Gdy przestygnie a nadal będzie płynna, ciągle mieszając wlewać ją powoli do ubitej wcześniej na sztywno śmietany. Tak przygotowaną masę schłodzić lekko w lodówce a następnie udekorować nią sernik.

Porady

by ciasto wyszło naprawdę idealne, musicie w 100% postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Nawilżanie piekarnika, wyjmowanie sernika z pieca po czym ponowne go tam wkładanie, gotowanie wody.... wszystkie te dziwne zabiegi są niezbędne i nie wolno ich pomijać!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować