TORT Z KREMEM POMARAŃCZOWYM

  • wyświetlono: 954 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort urodzinowy z kremem pomarańczowym. Tort z rozetkami i ozdobami czekoladowymi.

Babcia Tereska
  • 200min

Składniki

biszkopt:
-7 jajek
-220 g.cukru
-130 g. mąki tortowej
-130 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

nasączenie:
-1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
-3/4 szklanki wody
-4 łyżeczki cukru

krem pomarańczowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-410 g. dżemu pomarańczowego
-7 łyżeczek żelatyny
-3/4 szklanki wody

obłożenie:
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku

rozetki:
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 krem czekoladowy do tortów w proszku

ozdoby:
-polewa czekoladowa HELIO
-pralinki

Sposób przygotowania przepisu:

TORT Z KREMEM POMARAŃCZOWYM

  • biszkopt1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Obrócić z powrotem na sam spód tortownicy. Przekroić na 3 blaty.Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
  • nasączenie2. nasączenie-Kawę zaparzyć przegotowaną gorącą wodą, pocukrować. Mniejszą połową nasączyć blat w tortownicy
  • krem3. krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek, dżem i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
  • nasączenie4. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć resztą kawy.
  • krem5. Szybko wyłożyć resztę kremu.
  • 3 blat6. Przykryć górą biszkoptu.
  • po schłodzeniu7. Zdjąć zabezpieczenia, ułożyć na paterze.
  • dekoracje8. obłożenie-Śmietankę ubić z kremem w/g wskazówek na opakowaniu i posmarować cały tort.
    rozetki- Zrobić jak poprzedni krem. Włożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na górze tortu.Ozdobić czekoladowymi dekoracjami i pralinkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkopttort z kremem pomarańczowymtort z rozetkami i ozdobami czekoladowymi

Komentarze

Podobne przepisy

makowo-pomarańczowy torcik nasączany rumem

Dodane przez: JadWas

tort makowo-pomarańczowy z rumem

Do upieczenia tego tortu namówiła...

Rurki z kremem

Dodane przez: aicha1988

Rurki z kremem pomarańczowo-dyniowym

Rurki z kremem to dla mnie smak...

Tort z kremem śmietankowym

Dodane przez: gosia07

Tort z kremem śmietankowym

Pyszny tort na przyjęcie urodzinowe.

Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym

Dodane przez: Iwona75

Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym

Krem do karpatki zrobiony jest...

tort

Dodane przez: aga_ata

Tort z kremem budyniowo-śmietanowym

Ostatnio każdy tort przekładałam...

Tort z kremem kakaowym

Dodane przez: czarrna

Tort z kremem kakaowym

Tort z dwukolorowym biszkoptem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE