TORT Z KREMEM SRACIATELLA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort idealny dla wielbicieli czekolady i serka mascarpone, delikatny, nie za słodki, rozkosz dla podniebienia. www.swiatpasji.blox.pl

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jaj
    - 10 dag. mąki ziemniaczanej
    - 10 dag. maki pszennej
    - 30 dag. cukru
    - 3 dag. kakao
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku dp.

    KREM STRACIATELLA:
    - 250 g serka mascarpone
    - 200 ml. śmietany 30 %
    - 2 łyżeczki cukru pudru
    - 1/2 tabliczki czekolady deserowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort z kremem sraciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubic na sztywno, dodac cukier i żółtka. Delikatnie wymieszac z pozostałymi składnikami. Piec 35-40 min. w tem. 180 C.
    Śmietanę ubic na sztyno dodac cukier puder i połazyc z serkiem delikatnie mieszając, na koniec dodac utarte wiórki czekoladowe i ponownie wymieszac.
    (W zależności od planowanej formy tortu i dekoracji, do uzyskania bardziej stabilnej konsystencji kremu można dodac 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszonej w ok. 1/4 szkl. mleka.)

Porady

Ciasto po upieczeniu przeciąc na 2 lub 3 części w zależności od wybrania formy i kształtu i przełożyc kremem. ( U mnie tort pokryty masą cukrową w kształcie "chopper" )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować