TORT Z WIŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

www.swiatpasji.blox.pl Tort idealny na szczególną okazję, ale nie tylko :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    - 4 jajka
    - 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    - 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 1 szkl. cukru
    - 1 łyżeczka proszku dp.

    BISZKOPT ORZECHOWY:
    - 5 białek
    - 20 dkg. orzechów
    - 20 dkg. cukru
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżeczka proszku dp.

    BISZKOPT MAKOWY:
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku dp.
    - 1 - 2 łyżki maku

    KREM:
    - 1/2 l. mleka
    - 5 żółtek
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 budyń śmietankowy
    - 5 dkg. cukru
    - kostka masła

    PONADTO:
    - wiśnie bez pestek
    - 1/2 l. kompotu z wiśni
    - 2 galaretki wiśniowe
    - dżem lub marmolada ( u mnie z czarnej porzeczki własnej roboty :)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT Z WIŚNIAMI 1. Każdy z biszkoptów upiec, a po upieczeniu i wystudzeniu przeciąc na dwa blaty.
    Mleko z cukrem zagotowac, żółtka utrzec z 1/2 szkl. mleka i wymieszac z mąką i proszkiem budyniowym i dodac do gotującego mleka. Po wystudzeniu budyń utrzec z kostką masła.
    Wiśnie razem z kompotem zagotowac, dodac galaretki i dokładnie wymieszac. Odstawic do ostudzenia i stężenia.

    WYKONANIE:
    Jeden blat makowy posmarowac marmoladą lub dżemem i przykryc długim blatem makowym, na to wyłożyc połowę kremu budyniowego, przykryc blatem orzechowym, następnie galaretka z wiśniami i kolejny blat orzechowy, druga połowa kremu i biszkopt jasny posmarowany marmoladą i przykryc ostatnim biszkoptem.

Porady

Dowolnie udekorowac :) Dodam jeszcze,że biszkopty przed przełożeniem można naponczowac, smak ponczu dowolny, ulubiony :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować