Tort z kremem nutellowym i galaretkami z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Ubić na jasną puszystą masę. Na końcu dodać olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy o średnicy 26cm. Piec w temperaturze 1600 przez 35-40 minut, lub dłużej do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przeciąć na trzy blaty. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy lepiej będzie się kroił.
2.Maliny i cukier wrzucić do małego garnuszka. Zagotować i gotować jeszcze chwilę, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze wymieszać. Wylać do głębokiego talerza wyłożonego folią spożywczą. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę należy przyrządzić dzień wcześniej. Gdy już dobrze stężeje, ściągnąć folie i pokroić w dużą kostkę.
3.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone. Dodać nutellę i krótko zmiksować. Dodać żelatynę i dobrze zmiksować na najniższych obrotach miksera. Krem schłodzić, do konsystencji która pozwoli nam na przełożenie tortu ( nie może stężeć całkowicie).
4.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Dodać żelatynę i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Schłodzić w lodówce.
5.Pierwszy blat biszkoptu lekko nasączyć. Wyłożyć pół kremu nutellowego i przykryć drugim blatem biszkoptu, który także nasączyć. Wyłożyć pół kremu śmietankowego. Powciskać kostki z galaretki, zostawiając kilka do dekoracji. Przykryć ostatnim biszkoptem, który również nasączyć. Górę i boki tortu obficie pokryć pozostałym kremem nutellowym. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Po tym czasie udekorować boki płatkami z białej czekolady. Dodatkowo górę tortu można wygładzić nożem zanurzonym we wrzątki i dobrze wytartym. Wtedy krem będzie się ładnie świecił. Resztę kremu śmietankowego przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować obficie górę tortu. Całość zwieńczyć świeżymi malinami i pozostałymi galaretkami. Dobrze schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Komentarze