Tort orzechowy z kremem czekoladowo - Nutellowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Tort pieczony dla mojego Szwagra Alana:)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    150 g zmielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    330ml śmietany 30%
    250g sera mascerpone
    150g gorzkiej czekolady
    4 łyżki Nutelli
    1 łyżka cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort orzechowy z kremem czekoladowo - nutellowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Orzechy połączyć z mąką, proszkiem i kaszą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszty kogel – mogel. Do masy dodać sypkie składniki delikatnie wymieszać łyżką, na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto będzie delikatnie odchodzić od brzegów foremki. Zimne ciasto przekroić na 3 lub 4 części.
  • 2. Krem czekoladowy: Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Rozpuszczoną, chłodną czekoladę, Nutellę oraz mascarpone. Krem krótko zmiksować na średnich obrotach. Masą przełożyć blaty biszkoptu. Udekorować wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-orzechowy

To może cię zainteresować