Tort orzechowy z kremem czekoladowo - nutellowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy: Orzechy połączyć z mąką, proszkiem i kaszą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszty kogel – mogel. Do masy dodać sypkie składniki delikatnie wymieszać łyżką, na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto będzie delikatnie odchodzić od brzegów foremki. Zimne ciasto przekroić na 3 lub 4 części.
2.Krem czekoladowy: Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Rozpuszczoną, chłodną czekoladę, Nutellę oraz mascarpone. Krem krótko zmiksować na średnich obrotach. Masą przełożyć blaty biszkoptu. Udekorować wedle uznania.
Komentarze