TORT URODZINOWY ''PIŁKA''

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort śmietankowy dla chłopca. Tort urodzinowy z kremem jagodowym i rozetkami..

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt 30x40:
    -5 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -1/2 szklanka mąki
    -1/2 szklanki ziemniaczanej
    -4 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt 30 cm-tortownica:
    -3 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1/3 szklanka mąki
    -1/3 szklanki ziemniaczanej
    -3 łyżki oleju
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem jagodowy:
    -660 śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -200 ml. frużeliny jagodowej
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    tynk:
    -200 g.masła
    -200 g. cukru pudru
    -odrobinę olejku pomarańczowego

    rozetki:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
    -100 g. masła
    -odrobina barwnika jadalnego niebieskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort urodzinowy ''piłka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt prostokątny- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do blaszki 30x40 cm. Piec ok.25-30 min.
  • biszkopt 2. biszkopt z tortownicy-Postąpić jak z pierwszym biszkoptem.
  • pokroić w pasy 3. Biszkopt prostokątny, pokroić na 4 pasy.
  • formowanie piłki 4. Okrągłą misę zafoliować i układać te pasy biszkoptu ściśle.
  • wyłożona misa 5. Dopasować całą misę.
  • piłka nadziana 6. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek,jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć do misy.
    Przykryć okrągłym biszkoptem. Zawinąć górę w folię i schłodzić.
  • po schłodzeniu 7. Po schłodzeniu, odwinąć folię i obrócić na paterę. Zdjąć resztę foli.
  • obtynkowanie 8. tynk-Zmiksować miękkie masło na puch, dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec wlać troszkę olejku i zmiksować.Posmarować cały tort.
  • szablony 9. Zaznaczyć kontury z szablonów pól na piłce.
  • rozetki 10. rozetki-Zmiksować krem ze śmietanką.Podzielić miej więcej na pół i jedną część zafarbować farbką na niebiesko. Robić rozetki w odpowiednie pola na piłce.
  • niby trawa 11. Posypką cukrową obsypać tort.
  • ułożyć literki 12. Ułożyć literki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować