Tort urodzinowy ''piłka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt prostokątny- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do blaszki 30x40 cm. Piec ok.25-30 min.
2.biszkopt z tortownicy-Postąpić jak z pierwszym biszkoptem.
3.Biszkopt prostokątny, pokroić na 4 pasy.
4.Okrągłą misę zafoliować i układać te pasy biszkoptu ściśle.
5.Dopasować całą misę.
6.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek,jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć do misy.
Przykryć okrągłym biszkoptem. Zawinąć górę w folię i schłodzić.
7.Po schłodzeniu, odwinąć folię i obrócić na paterę. Zdjąć resztę foli.
8.tynk-Zmiksować miękkie masło na puch, dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec wlać troszkę olejku i zmiksować.Posmarować cały tort.
9.Zaznaczyć kontury z szablonów pól na piłce.
10.rozetki-Zmiksować krem ze śmietanką.Podzielić miej więcej na pół i jedną część zafarbować farbką na niebiesko. Robić rozetki w odpowiednie pola na piłce.
Komentarze