Tort dla piłkarza. Tort urodzinowy z kremem porzeczkowym i stracciattela.Tort z ozdobami czekoladowymi z mleka w proszku i rozetkami.
3 godz. 20 min
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-220 g.cukru
-130 g. mąki tortowej
-130 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-1 dżem truskawkowy-280 g.
-1/2 gorącej wody
krem porzeczkowy:
-250 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-150 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem stracciatella:
-500 ml. śmietanki 30 %
-80 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-250 g. serka mascarpone
-1/2 gorzkiej czekolady tj.50 g.
-6 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
Tort urodzinowy dla piłkarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
2.nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową polać biszkopt w tortownicy.
3.krem 1-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem i nasączyć resztą dżemu.
5.krem 2-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
6.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
8.tynk-Czekoladę roztopić wraz z 50 g. masła i cukrem waniliowym nad parą. Ostudzić do letniego.Masło zmiksować z pudrem, potem czekoladą.Posmarować cały tort.
9.ozdoby czekoladowe-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do rożka z papieru, obciąć końcówkę. Malować dekoracje na papierze w/g wcześniej namalowanego wzoru.Jak zastygną to przykleić do tortu.
10.kulki-Wymieszać wszystkie składniki z mlekiem w płynie na masę jak plastelina. Zrobić kulki i obłożyć cały tort.
11.rozetki-Zmiksować śmietankę z kremem i zrobić rozetki na górze tortu.
Komentarze