Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. tak przygotuj wszystkie 3 biszkopty.
2.Kremówka:6 łyżeczek żelatyny zalej wodą tak aby napęczniała (około 6 łyżeczek) Następnie ubij kremówkę i dodaj 6 łyżeczek cukru pudru zmiksuj. W tym czasie wstaw żelatynę do mikrofali na kilka sekund aby sie rozpuściła,ale nie zagotowała. po wyjęciu dodaj 1 łyżeczkę ubitej śmietany , wymieszaj z żelatyną i szybko dodaj do pozostałej śmietany energicznie miksując kremówkę aby nie było grudek od żelatyny.
3.Następnie przełóż biszkopt ubitą śmietaną i posmaruj dżemem porzeczkowym. Tak przygotowane 3 krążki biszkoptowe wygładź dookoła ubitą śmietaną i udekoruj boki. Połóż na górę dekorację ze zdjęciem i udekoruj brzegi śmietaną zabarwiona różowym barwnikiem.
Porady
Dekorację na wydruku cukrowym najlepiej jest położyć na kremówce pół godziny przed podaniem torcika.
Komentarze