Tort urodzinowy

4.5 (186 ocen)

Torty są pracochłonne, ale naprawdę warto się potrudzić

Składniki:

  • Dekoracja zdjęcie na wydruku cukrowym
    3 biszkopty -Każdy z 3 jaj

    składniki na 1 biszkopta
    3 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli

    2 kremówki 30%
    6 łyżeczek żelatyny

    różowy barwnik spożywczy

    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Białka 1. Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. tak przygotuj wszystkie 3 biszkopty.
  • 2. Kremówka:6 łyżeczek żelatyny zalej wodą tak aby napęczniała (około 6 łyżeczek) Następnie ubij kremówkę i dodaj 6 łyżeczek cukru pudru zmiksuj. W tym czasie wstaw żelatynę do mikrofali na kilka sekund aby sie rozpuściła,ale nie zagotowała. po wyjęciu dodaj 1 łyżeczkę ubitej śmietany , wymieszaj z żelatyną i szybko dodaj do pozostałej śmietany energicznie miksując kremówkę aby nie było grudek od żelatyny.
  • 3. Następnie przełóż biszkopt ubitą śmietaną i posmaruj dżemem porzeczkowym. Tak przygotowane 3 krążki biszkoptowe wygładź dookoła ubitą śmietaną i udekoruj boki. Połóż na górę dekorację ze zdjęciem i udekoruj brzegi śmietaną zabarwiona różowym barwnikiem.

Porady

Dekorację na wydruku cukrowym najlepiej jest położyć na kremówce pół godziny przed podaniem torcika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować