Tort uodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Czekoladę rozpuścić, najlepiej w kompieli wodnej. W tym czasie sparzyć żurawinę. Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku oraz rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją, dodać do ciasta, wymieszać. Dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać. Upiec trzy ciasta.
2.Wykonanie masy:
Jaja wraz z cukrem ubić na parze. Przestudzić. Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzone jajka, czekoladę oraz alkohol.Ciasto nasączyć naparem z kawy z odrobiną alkoholu. Masą przełożyć ciasto.
3.Dekoracja:
Ubić śmietanę z cukrem. Wierz i boki toru posmarować bitą śmietaną. Na górze udekorować za pomocą szprycy robiąc rozetki. Na środku ułożyć ulubione owoce, bądź płatki czekolady. Boki obsypać posypką czekoladową. Ja do dekoracji użyłam truskawek dekorując je białą i ciemną czekoladą. Truskawki "ubrałam" w białą koszulę, ciemną muszkę i frak.
Porady
Jeżeli ktoś nie lubi zurawiny nie musimy jej dodawać. Do masy można dodać wiśnie oraz drobro pokrojoną czekoladę.
Komentarze