TORT TYGRYS

4.5 (163 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis Agnieszki Grzegorczyk -jest najlepszy do tworzenia wymyslnych tortów .Warto go przypomnieć.Często z niego korzystam .Ten tort był prezentem na urodziny młodego miłosnika zwierząt .

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • -3\4 szklanki cukru -1 szklanka mleka -5 żółtek -opakowanie galaretki -2 czubate łyżki budyniu waniliowego -kostka masła -2 opakow. okrągłych biszkoptów -łyżka kakao -rozpuszczona czekolada , cukier puder i kakao do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort tygrys - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z tektury wycinamy kształt głowy tygrysa (ok 30cm na 30cm ) i owijamy folią aluminiową. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tężejącej galaretce maczamy biszkopty i układamy na folii .
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem. 2\3 szkl. mleka zagotowujemy, wlewamy budyń wymieszany z resztą mleka. Zagotowujemy i studzimy. Ucieramy z masłem. Połowę masy wykładamy na biszkopty. Układamy drugą warstwę biszkoptów. Do reszty masy dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy na biszkopty i formujemy głowę lwa podkładając jeszcze pojedyńcze biszkopty tak aby powstał wizerunek głowy lwa.
  • 3. Całosć posypujemy cukrem pudrem , cieniujemy posypując kakaem i robimy zarysy nosa, brwi, uszu, paszczy czekoladą rozpuszczoną i wlaną do worka cukierniczego np. Tort wstawiamy do lodówki .

Porady

Ilosć składników dobieramy pod względem wielkosci tortu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować