Tort czekoladowy krosowy w urodzinowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie blachy posmarować masłem. Jaja umyć,osuszyć ,wylać ze skorupek ,ubić starannie z dodatkiem 6 łyżek cukru; powinna powstać puszysta gęsta piana koloru kremowego. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodawać stopniowo do ubitych jaj, wymieszać drewnianą łyżką. Z gotowej masy upiec w blachach dwa placki, ostudzić, każdy przekroić ostrym długim nożem na pół i można skropić sokiem z pomarańczy.
2.Czekoladę rozpuscić z dodatkiem mleka, podgrzewając na parze,następnie (na małym ogniu)gotować kilka minut do zagęszczenia, ostudzić . Masło utrzeć na tzw smietanę ; ucierając w dalszym ciągu dodawać na przemian po żółtku i po trochu ostudzonej czekolady. Utartą masę miksując wymieszać z koniakiem w wersji dla dzieci bez alkoholu .
3.Blaty przełożyć masą . Z jednego blatu wyciąć kształt motocykla . 2/3 gotowej masy rozsmarować na blatach biszkoptowych, lekko przycisnąć . Posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzch kładziemy wycięty motor, obsmarowujemy masą i dekorujemy według uznania.
Porady
Dekorując w ten sposób można zrobić masę przeróżnych tortów na rozmaite okazje.
Komentarze