Tort truskawkowo - czekoladowy

  • wyświetlono: 421 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Większość ludzi myśli że blogerkom kulinarnym, to zawsze wszystko wychodzi i są jakimiś super cukiernikami lub kucharkami. Nie zawsze tak jest. Tort miał wyglądać zupełnie inaczej, jednak coś poszło nie tak i wyszedł nam zupełnie inny tort niż zaplanowałyśmy z mamą.

liliwkuchni
  • 800min

Składniki


•5 jajek
•3/4 szklanki mąki pszennej
•1/4 mąki ziemniacznej
• 3/4 drobnego cukru
•frużelina truskawkowa (gotowa)
•4 białe czekolady
•1 l śmietany 36%
•1 łyżka cukru pudru
•2 śmietan fix (użyłyśmy je ze względu na upały)
•0,5 kg świeżych truskawek
•0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy domowej) + 0,5 szklanki wody - wymieszać

Dodatkowo:

•5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz
•kilka sztuk czekoladowych serduszek

Sposób przygotowania przepisu:

Tort truskawkowo - czekoladowy

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką.

    Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty.

    Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej bo musi stać w lodówce minimum 12 godzin. 0,5 l śmietany kremówki zagotowujemy w garnuszku i zestawiamy z palnika, dodajemy do niej połamaną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki. Po tym czasie ubijamy krem do otrzymania gęstej konsystencji.

    Blaty biszkoptowe nasączamy nalewką truskawkową, wymieszaną z wodą. Na pierwszy blat kładziemy połowę kremu czekoladowego i smarujemy frużeliną truskawkową. Nakładamy kolejny blat i delikatnie smarujemy go kremem czekoladowym. Na calej powierzchni rozłożyłyśmy połówki świeżych truskawek i dopiero na nich wyłożyłyśmy resztę kremu czekoladowego i kolejny blat biszkoptowy.

    0,5 litra śmietany kremówki ubiłyśmy z 2 śmietan fix i posmarowałyśmy nią cały tort, zostawiając troszkę śmietany do ozdobienia na samą górę.

    Dociełyśmy folię bąbelkową do wysokości i szerokości tortu, roztopiłyśmy czekoladę i Lilcia rozsmarowała ją na folii bąąbelkowej. Folię dołożyłyśmy do tortu i włożyłyśmy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie ściągnełyśmy folie i udekorowałyśmy tort resztą bitej śmietany, trukawkami i czekoladowymi serduszkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylatortTruskawkigorzka czekoladabiała czekolada

Komentarze

Podobne przepisy

Tort truskawkowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort truskawkowy

Tort komunijny o smaku truskawkowym

Tort truskawkowy

Dodane przez: miki185

Tort z masą truskawkową

Masa truskawkowa smakuje super...

Tort truskawkowy

Dodane przez: Mysiunia

Tort truskawkowy

Tort ten zrobiłam z okazji 23 urodzin...

Tort truskawkowy

Dodane przez: Świeca Urszula

Tort truskawkowy

Polecam pyszny tort truskawkowy

tort w przekroju ;)

Dodane przez: kayka93

Tort truskawkowy

Tort jest pyszny i lekki. Podane...

tort z truskawkami

Dodane przez: Aleksandra J

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy na puszystym delikatnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE