Tort tri-coloro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy jją do masy cukrowo - jajecznej i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy o wymiarach 40x24cm, posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-45 minut. Po ostygnięciu dzielimy na trzy blaty o równej grubości.
2.Masa czekoladowa:
250 ml śmietany kremówki gotujemy z połamaną na kawałki czekoladą. Następnie studzimy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ubijamy ją z 2 śmietan fixami. Ewentualnie podczas gotowania mo,żna dodać 2 łyżki cukru by masa była słodsza.
3.Niebieska masa:
250ml śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru ( wedle uznania ) i 1 śmietan fixa. Następnie dodajemy kilka kropli barwnika spożywczego i mieszamy łyżką.
4.Biała masa:
500ml śmietany kremówki ubijamy z cukrem pudrem i 2 śmietan fixami na sztywna pianę.
5.Do nasączenia:
Wyciskamy sok z jednej cytryny, dodajemy odrobinę syropu z brzoskwiń oraz trochę przegotowanej wody.
6.Owoce:
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w grubą kostkę. Kiwi obieramy i kroimy w równe plastry.
7.Warstwy:
1. Nasączony blat biszkoptowy
2. Dżem
3. Biała masa (część zostawiamy do posmarowania wierzchu i boków)
4. Nasączony blat biszkoptowy
5. Ciemna masa
6. Pokrojone brzoskwinie
7. Nasączony blat biszkoptowy
Cienką warstwę białej śmietany nakładamy na wierzch i dookoła. Brzegi tortu obsypujemy posypką czekoladową. Na wierzchu układamy około 1cm od brzegu plastry kiwi. Z tuby wyciskamy do okoła tortu dowolne dekoracje
Porady
Śmietanę kremówkę należy dobrze schłodzić, a wszystkie składniki do biszkopta najlepiej aby miały jednakową temperaturę
Komentarze