Tort tri-coloro

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny i prosty w wykonaniu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1000 ml śmietany kremówki
    5 śmietan fixów
    200g czekolady deserowej
    1 puszka brzoskwiń
    6-7 kiwi
    cukier waniliowy
    1 słoik dowolnego dżemu
    kilka łyżek cukru pudru
    niebieski barwnik
    posypka czekoladowa
    sok z 1 cytryny
    odrobina soku z brzoskwiń z puszki
    kilka kropli spirytusu
    10 jajek
    10 łyżek mąki
    10 łyżek cukru
    proszek do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort tri-coloro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
    Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy jją do masy cukrowo - jajecznej i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy o wymiarach 40x24cm, posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-45 minut. Po ostygnięciu dzielimy na trzy blaty o równej grubości.
  • 2. Masa czekoladowa:
    250 ml śmietany kremówki gotujemy z połamaną na kawałki czekoladą. Następnie studzimy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ubijamy ją z 2 śmietan fixami. Ewentualnie podczas gotowania mo,żna dodać 2 łyżki cukru by masa była słodsza.
  • 3. Niebieska masa:
    250ml śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru ( wedle uznania ) i 1 śmietan fixa. Następnie dodajemy kilka kropli barwnika spożywczego i mieszamy łyżką.
  • 4. Biała masa:
    500ml śmietany kremówki ubijamy z cukrem pudrem i 2 śmietan fixami na sztywna pianę.
  • 5. Do nasączenia:
    Wyciskamy sok z jednej cytryny, dodajemy odrobinę syropu z brzoskwiń oraz trochę przegotowanej wody.
  • 6. Owoce:
    Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w grubą kostkę. Kiwi obieramy i kroimy w równe plastry.
  • 7. Warstwy:
    1. Nasączony blat biszkoptowy
    2. Dżem
    3. Biała masa (część zostawiamy do posmarowania wierzchu i boków)
    4. Nasączony blat biszkoptowy
    5. Ciemna masa
    6. Pokrojone brzoskwinie
    7. Nasączony blat biszkoptowy
    Cienką warstwę białej śmietany nakładamy na wierzch i dookoła. Brzegi tortu obsypujemy posypką czekoladową. Na wierzchu układamy około 1cm od brzegu plastry kiwi. Z tuby wyciskamy do okoła tortu dowolne dekoracje

Porady

Śmietanę kremówkę należy dobrze schłodzić, a wszystkie składniki do biszkopta najlepiej aby miały jednakową temperaturę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować