Tort Świnkowa zagródka

0 (0 ocen)

Tort zachwycił solenizantkę

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka gorącej wody
    1 łyżka oleju
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    Masa Śmietanowa:
    1l. śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    Cukier wanilinowy
    2 żelatyna-fix do deserów
    Na świnki:
    350 g pianek Marshsmallows
    750 g cukru pudru
    3 łyżki wody
    Dodatkowo:
    Dżem z czarnej pożeczki
    Wafelki czekoladowego obłożenia tortu
    Posypka czekoladowa
    Cytryna
    2 łyżki cukru
    Szklanka wody
    Opcjonalnie odrobinę alkoholu do pączu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort świnkowa zagródka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki proszek do pieczenia i kakao – delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielanej pergaminem blaszki i piec w 180° C przez około 30 min.
    Ciasto studzimy delikatnie ścinamy wierzch i przekrawamy na trzy równej grubości krążki.
    Przygotowujemy poncz z wody soku wyciśniętego z połówki cytryny cukru i opcjonalnie alkoholu. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy już będzie odpowiednio gęsta dolać rozpuszczoną w 200ml letniej wody żelatynę fix. Dzielimy na trzy części. Pierwszy krążek nasączamy 1/3 ponczu smarujemy 1/2 dżemu porzeczkowego i rozsmarowujemy równo 1/3 masy śmietanowej. Przykrywamy drugim krążkiem i postępujemy z nim dalej tak jak z pierwszym na wierzch trzeci krążek nasączamy pozostałym ponczem i wykładamy część pozostałej śmietany resztą obsmarowujemy boki tortu. Do boków przyklejamy wafelki a górę obsypujemy posypką czekoladową i pokruszonym wierzchem tortu. Zabieramy się do przygotowania świnek.Pianki z wodą umieścić w rondelku i na niewielkim ogniu rozpuścić na płynną masę - cały czas mieszając, aby nie przywarły do dna.
    Następnie, po zdjęciu garnka z kuchenki, do masy dodawać stopniowo cukier puder i dokładnie mieszać. Masa będzie szybko gęstnieć.
    Masę należy ugnieść i wyrobić bardzo dokładnie, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Podczas stygnięcia masa będzie gęstnieć i będzie bardzo kleić się do palców, będzie też ciężko ją ugniatać rękoma, ale powoli zacznie stygnąć i zbijać się w kulę. Z ciepłej jeszcze masy lepimy świnki, układamy je we wcześniej przygotowanej ,,zagródce''. Tort przechowujemy w lodówce.

Porady

Aby formować kształty masę z pianek należy rozgrzać w dłoniach i lepić figurki jak z modeliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować