Tort świnkowa zagródka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki proszek do pieczenia i kakao – delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielanej pergaminem blaszki i piec w 180° C przez około 30 min.
Ciasto studzimy delikatnie ścinamy wierzch i przekrawamy na trzy równej grubości krążki.
Przygotowujemy poncz z wody soku wyciśniętego z połówki cytryny cukru i opcjonalnie alkoholu. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy już będzie odpowiednio gęsta dolać rozpuszczoną w 200ml letniej wody żelatynę fix. Dzielimy na trzy części. Pierwszy krążek nasączamy 1/3 ponczu smarujemy 1/2 dżemu porzeczkowego i rozsmarowujemy równo 1/3 masy śmietanowej. Przykrywamy drugim krążkiem i postępujemy z nim dalej tak jak z pierwszym na wierzch trzeci krążek nasączamy pozostałym ponczem i wykładamy część pozostałej śmietany resztą obsmarowujemy boki tortu. Do boków przyklejamy wafelki a górę obsypujemy posypką czekoladową i pokruszonym wierzchem tortu. Zabieramy się do przygotowania świnek.Pianki z wodą umieścić w rondelku i na niewielkim ogniu rozpuścić na płynną masę - cały czas mieszając, aby nie przywarły do dna.
Następnie, po zdjęciu garnka z kuchenki, do masy dodawać stopniowo cukier puder i dokładnie mieszać. Masa będzie szybko gęstnieć.
Masę należy ugnieść i wyrobić bardzo dokładnie, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Podczas stygnięcia masa będzie gęstnieć i będzie bardzo kleić się do palców, będzie też ciężko ją ugniatać rękoma, ale powoli zacznie stygnąć i zbijać się w kulę. Z ciepłej jeszcze masy lepimy świnki, układamy je we wcześniej przygotowanej ,,zagródce''. Tort przechowujemy w lodówce.
Porady
Aby formować kształty masę z pianek należy rozgrzać w dłoniach i lepić figurki jak z modeliny.
Komentarze