Tort śmietankowy

1 (1 ocen)

Na 18 urodziny , zrobiłam oto taki torcik

Składniki:

  • BISZKOPT
    jajka-6 szt
    cukier-1 szklanka
    mąka-1 szklanka
    proszek do pieczenia-1 łyżeczka
    KREM
    śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml
    cukier puder -1 łyżka
    śmietan fix - 2 opak
    DODATKOWO
    dżem wiśniowy
    wiórki kokosowe
    porzeczki czerwone
    PONCZ
    woda gotowana - 1 szkl
    sok z cytryny -0,5 szt
    cukier -1 łyżka
    spirytus - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort śmietankowy 1. BISZKOPT
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać.
  • Tort śmietankowy 2. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop.
  • Tort śmietankowy 3. Ciasto przekroić na 3 części.
  • Tort śmietankowy 4. KREM
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i śmietan fixy, dalej ubijać.
  • 5. PONCZ
    Wodę wymieszać z sokiem , cukrem i spirytusem. Wszystkie trzy krążki ciasta, za pomocą pędzla nasączyć ponczem.
  • Tort śmietankowy 6. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką.
  • Tort śmietankowy 7. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną.
  • Tort śmietankowy 8. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym.
  • Tort śmietankowy 9. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować