Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać.
2.Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop.
3.Ciasto przekroić na 3 części.
4.KREM
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i śmietan fixy, dalej ubijać.
5.PONCZ
Wodę wymieszać z sokiem , cukrem i spirytusem. Wszystkie trzy krążki ciasta, za pomocą pędzla nasączyć ponczem.
6.Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką.
7. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną.
8.Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym.
9.Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania.
Komentarze