Tort serowo-dyniowy

0 (0 ocen)

Przekładany musem dyniowym z nutą pomarańczy.Pięknie się prezentuje, a smakuje wybornie. Pierwszy raz piekłam sernik w ten sposób i jestem bardzo zadowolona z efektu.

Składniki:

  • Forma 26 cm

    Biszkopt :
    4 jajka
    3/4 szklanki* cukru
    3/4 szkl. mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ser :
    800 g sera twarogowego półtłustego
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    100 g masła
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy 16 g

    Masa dyniowa :
    400 g musu z dyni hokkaido
    100 g masła
    3 łyżki cukru
    2 pomarańcze
    1/2 cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Polewa :
    2 łyżki masy dyniowej
    1 pomarańcza
    2 łyżki galaretki pomarańczowej

    Bita śmietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Torty Desery Tort serowy

Tort serowo-dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka ubijamy z cukrem na gładki krem, zmniejszamy obroty miskera, dodajemy po żółtku, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem, wodę i olej.
    Pieczemy w temperaturze 175 *C do suchego patyczka.
    Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Ser :
    Ser mielimy w maszynce.
    Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy po łyżce ser, na końcu mąkę i pianę z białek.
  • 3. Masa dyniowa :

    Pomarańcze i cytrynę szorujemy, parzymy.
    Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, z połówki cytryny i z obu pomarańczy wyciskamy sok.
    W rondelku roztapiamy masło, wkładamy mus z dyni dolewamy połowę soku i gotujemy na małym ogniu kilka chwil.
    Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z resztą soku .
    Doprowadzamy do wrzenia i lekko studzimy.
    2 łyżki odkładamy do polewy.
  • 4. Polewa :
    Ze sparzonej pomarańczy wyciskamy sok, jeśli jest go mało dolewamy odrobinę wody (potrzebujemy 100 ml płynu)
    Odłożoną masę dyniową razem z sokiem doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
    Odstawiamy, aby przestygło.
  • 5. Tortownicę wykładamy dwiema warstwami papieru do pieczenia i na dno dajemy blat biszkoptowy, który smarujemy połową masy dyniowej, a na nią rozprowadzamy połowę masy serowej.
    Czynności powtarzamy.
    Piekarnik nagrzewamy do 175*C góra/dół, wkładamy ciasto i przełączamy na górną grzałkę.
    Po 10 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową , po kolejnych 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160*C .
    Całkowity czas pieczenia to 1 godzina.
    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, sernik wyjmujemy, gdy trochę przestygnie.
  • 6. Ostudzony polewamy tężejącą polewą pomarańczowo-dyniową.
    Najlepiej zrobić to na drugi dzień.
    Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.

Porady

* miarą jest szklanka o pojemności 250 ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować