tort plażowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

uwielbiam piec ciasta i bawić się masą cukrową

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt: 6 jaj ,6 łyżek mączki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej,1 szkl cukru, 2 łyżki kakao KREM 1 duża i jedna mała kremówka 30%, 2 białe czekolady, 3 łyżeczki żelatyny,masa cukrowa: 3 łyżeczki glukozy ,3 łyżeczki żelatyny,50ml wody, ok 800g cukru pudru ,barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort plażowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek białka ubijamy na sztywną pianę powoli stopniowo dodając cukier dalej ubijamy następnie dodajemy żółtka po jednym, mąki łączymy z kakaem przesiewamy i powoli wsypujemy do masy jajecznej mieszając powoli łyżką nie mikserem !! ciasto wylewamy na blachę pieczemy w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku 30 min KREM dzień przed przekładaniem torty do garnka wlewamy śmietany z czekoladami i zagotowujemy pilnując aby się nie przypaliło gdy się zagotuje wstawiamy do lodówki na całą noc ,na drugi dzień krem ubijamy pod koniec dodając żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody oczywiście studzimy potem zęby krem się nie zważył biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 placki w zależności jaki wyrośnie nasączmy sokiem malinowymi przekładamy kremem odstawiamy na 2 godz robimy masę cukrową :w gorącej wodzie 50ml rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny gdy się rozpuści dodajemy 3 łyżeczki glukozy do rozpuszczenia do miski wsypujemy szkl cukru pudru wlewamy ciepłą żelatynę z glukozą i mieszamy łyżką tak by żelatyna chłonęła cały cukier dosypujemy cukru tak długo aż będziemy mogli wyrabiać rękami wyrabiamy masę aż przestanie chłonąc cukier puder trzeba wyczuć moment kiedy masa będzie plastyczna
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować