Tort Pavlovej z borówkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort z blatów bezowych i masy śmietanowej z borówkami. Zrobiony bez dodatku mąki. Z powodzeniem można go robić nawet bez okazji :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • blaty bezowe:
    300 ml białek
    350 g cukru

    masa śmietanowa:
    250 g mascarpone
    300 ml śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 i 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza

Tort pavlovej z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do białek wsypać cukier, zmiksować do uzyskania sztywnej, lśniącej piany, przynajmniej 10 minut. Podzielić na 2 równe części. Na dużej blasze dołączonej do piekarnika uformować z piany dwa koła o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 5 minut, po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 55-60 minut. Zostawić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
  • 2. Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier i kremówkę, krótko ubić na sztywną masę
    Na blat bezowy nałożyć połowę masy śmietanowej rozsypać połowę borówek. Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć resztę masy śmietanowej. Na wierzchu rozsypać resztę borówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować