Tort owocowy z ananasami

  • wyświetlono: 5874 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Biszkopt i placki bezowe przekładane masą,pycha.

26234939_1362802727158535_259184738_n-1
  • 170min

Składniki

Biszkopt jasny
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Placek bezowo-orzechowy:
5 białek
150 g cukru
200 g orzechów krojonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Placek bezowo-kokosowy:
200 g kokosu
150 g cukru
5 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 litr mleka
2 cukry wanilinowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
10 żółtek
6 łyżek cukru
3 kostki masła
1 galaretka wiśniowa
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
wiśnie
Do dekoracji:
1/2 l śmietany kremówki
1 łyżka cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 wrzącej wody
Dowolne owoce

Sposób przygotowania przepisu:

Tort owocowy z ananasami

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno wraz z cukrem i żółtkami,dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. Piec 30 min w temp. 180 s C.
    Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno wraz z cukrem i żółtkami,dodać mąkę z proszkiem i kakao. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. Piec 30 min w temp. 180 s C.
    placek bozowo-orzechowy: Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. 35min w temp. 180 s C.

    Placek bezowo-kokosowy: Ubić białka, stopniowo dodając cukier.Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. Piec 25min w temp. 180 s. C.

    KREM:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, z owoców odlać syrop. Ananasy i brzoskwinie (dobrze odcedzić) pokroić w drobną kostkę. 1/2 l mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Ugotować budyń. Utrzeć margarynę dodając budyń. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać tężejącą galaretkę.
    Wykonanie bitej śmietany: Żelatynę rozpuści w gorącej wodzie i wystudzić, Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier do smaku i zimną żelatynę,dalej ubijając.
    Przełożenie:
    Biszkopt jasny,1 część kremu,kawałki brzoskwiń,placek bezowo-orzechowy,druga część masy(różowej)wiśnie,placek bezowo-kokosowy,reszta kremu,ananasy,biszkopt ciemny,dowolnie udekorować bitą śmietaną i owocami. Schłodzić. Smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortananasbiszkoptbrzoskwinieWiśniebeza kokosowatort owocowy z ananasami

Komentarze

Podobne przepisy

gotowy tort

Dodane przez: justa95

Tort z bitą śmietaną i ananasami

Jest to drugi tort, który przygotowałam,...

Tort owocowy

Dodane przez: sylwia1307

Tort owocowy

Tort łączy różne smaki, dlatego...

Tort owocowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort owocowy

Tort owocowy z masą jogurtowo -...

tort

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort owocowy

Urodzinowy , letni tort.

Tort ananasek

Dodane przez: SLONCE

Tort ananasek

Szybki do przygotowania i pyszny...

Tort Owocowy

Dodane przez: Asialuszcz

Tort owocowy

Wspaniały tort owocowy ja zrobiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE