Tort bakaliowo - owocowy

  • wyświetlono: 2197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 0

Tort doskonały na każdą okazje! Łączy on w sobie wszystkie moje ulubione smaku: czekoladę, bakalie i owoce. Dlatego nigdy nie pozostaje na jednej porcji:).Ciasto za każdym razem zachwyca! POLECAM!

Jaga85

Składniki

Tortownica o średnicy 26 cm
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki krupczatki,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 4 łyżki cukru kryształu,
- 15 dag orzechów mielonych,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- szczypta soli
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka,
- 2 łyżki mąki tortowej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka oleju,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- Szczypta sody
Masy do przełożenia:
• 3 duże jajka (świeże, najlepiej wiejskie),
• 0,5 szklanki cukru,
• 3 kostki masła (82%tłuszczu),
• 2 łyżki kakao,
• 1 cukier waniliowy,
• ¾ deserowej czekolady (100g),
• spora garść rodzynek (złota),
• spora garść orzechów włoskich,
• 0,5 tabliczki białej czekolady,
• Około 4 połówki brzoskwini z puszki,
• Około 4 plasterki ananasa z puszki,
• alkohol do smaku,
Masa do dekoracji:
- 0,5 litry mleka
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 łyżka mąki kartoflanej,
- 0,5 łyżki mąki tortowej
- 2 żółtek

- 250 gram masła,

Dodatkowo:
• ok 5 połówek brzoskwiń z puszki,
• ok 2 plasterki ananasa,
• 1 galaretka pomarańczowa,
• 1,5 szklanki wody,
• orzechy mielone do obsypania boków

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bakaliowo - owocowy

  • upieczone biswzkopty1. BISZKOPT ORZECHOWY:Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechy, proszek do pieczenia i bułką tartą). Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy ok 20 min w 180°C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
  • 2. BISZKOPT KAKAOWY:
    Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 -20 min w 180°C.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.
    Do wykonania tortu należy upiec 2 takie biszkopty.
  • Przygotowanie dodatków do masy3. MASA DO PRZEŁOŻENIA:
    Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
    Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Między czasie masło ucieramy na gładką masę. Do utartego dodajemy stopniowo ubite jajka. Gotową masę dzielimy na połowę.
    Białą i deserową czekoladę kroimy w kostkę. Odsączone z soku brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy.
  • dodanie bakalii i czekolday4. Do pierwszej połowy masy dodajemy zaparzone kakao oraz alkohol do smaku. Następnie dodajemy rodzynki, orzechy i gorzką czekoladę. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
  • dodanie owoców i czekolday5. Do drugiej połowy masy dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy i dodajemy pokrojone owoce oraz pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy całość łyżką.
    Mając gotowe masy i biszkopty składamy tort.
  • wyłożenie masy ciemnej6. PRZEŁOŻENIE:
    Biszkopt ciemny- masa kakaowa z bakaliami- biszkopt orzechowy- masa jasna z owocami- biszkopt ciemny.
    W trakcie składania tortu biszkopty nasączamy ponczem (2 płaskie łyżeczki kawy zaparzone w 0,5 szklanki wody. Kawę słodzimy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy spirytus według uznania. Ja daję około 1/4 - 1/3 szklanki).
  • wyłożenie masy jasnej7. Wyłożenie masy jasnej
  • przełożony tort8. Gotowy tort odstawiamy do zastygnięcia, by masa stężała. Następnie dekorujemy go dowolnie.
    U mnie dekoracja wykonana jest z masy budyniowej, brzoskwiń, ananasów (które zostały po otwarciu puszek do masy) i galaretki pomarańczowej.
  • wykonany wianuszek9. DEKORACJA:Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotowany budyń studzimy.

    Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń.

    Częścią masy obtaczamy tort. Po wygładzeniu boki obsypujemy orzechami włoskimi. Pozostałą masę przekładamy do worka cukierniczego i wykonujemy górny i dolny wianuszek.
  • wyłożenie owoców10. Środek wypełniamy pokrojonymi w kostkę owocami.
  • wylanie galaretki11. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Tężejącą wylewamy pomiędzy owoce. Tort odstawiamy do chłody , by galaretka zastygła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortbiszkoptbakalie

Komentarze

Podobne przepisy

Deser owocowo-bakaliowy.

Dodane przez: EWASALNO

Deser owocowo-bakaliowy

Pyszny śmietanowy deser, wspaniały...

Tort owocowy

Dodane przez: ankas

tort owocowy

Tort ten najczęściej gości na naszym...

image-1cnivek

Dodane przez: sysia_m

Tort owocowy

Tort jest lekki i kremowy.Robię...

Tort bakaliowy

Dodane przez: rzelkazag

Tort bakaliowy na białkach

Jeśli ktoś uwielbia bakalie, to...

Tort urodzinowy

Dodane przez: czarrna

Tort śmietanowo-owocowy

Sezonowy tort urodzinowy :)

Tort truskawkowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort poprzeczny z musem owocowym

Mój urodzinowy tort z musem owocowy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.