TORCIK OWOCOWA ROZKOSZ

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Każdy z nas lubi czasem zwolnić, usiąść i wygrzewać się w cieple popołudniowego słońca. Taka chwila jest tym bardziej kusząca, gdy dodamy do niej kawałek czegoś słodkiego. Moim pomysłem na "to coś" jest wspaniały torcik bezowy ze świeżymi owocami, posypany gorzką czekoladą. Połączenie słodkiej bezy, kolorowych, sezonowych owoców i muślinowych wiórków czekolady. To musi byś trio doskonałe!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Krążek bezowy:
    - 6 białek (średnie jajka)
    - 1 szkl. cukru pudru
    - 1 szkl. cukru kryształu
    Dodatki:
    - 300 ml. śmietany kremówki 30%
    - 1 opakowanie serka mascarpone
    - 1 cukier wanilinowy
    - 0,5 szkl. cukru pudru
    - owoce według uznania (np. maliny, borówki, truskawki)
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Beza

Torcik owocowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Schłodzone białka przełóż do miski i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj (stopniowo) cukier kryształ, cały czas ubijając., w końcowym etapie cukier puder. Dobrze ubitą masę przełóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego staraj się uzyskać kształt koła. Piekarnik rozgrzej do temp. 100 st. Susz bezę przez ok. 90 min.
    2. Dobrze schłodzona śmietanę kremówkę przelej do wysokiego naczynia, dodaj serek mascarpone i cukier wanilinowy. Ubijaj, podczas ubijania stopniowo dosypuj cukier puder.
    3. Na blat bezowy wyłóż ubitą wcześniej śmietanę. Nie wykładaj jej do samych brzegów, pozwól by była widoczna również beza. Na wierzchu ułóż świeże owoce. Całość posyp startą czekoladą i ułóż listki mięty.
    SMACZNEGO!!!

Porady

* Zadbaj by twój torcik był kolorowy, ważny jest odpowiedni dobór owoców. * Jeśli nie masz mięty świetnie zastąpi ją melisa. * Ubijając śmietanę trzeba uważać i kontrolować jej stopień ubicia. Nie chcemy przecież wyprodukować masła ;) * Sam proces wykonania jest bardzo szybki, dłużej schodzi z suszeniem bezy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować