Tort orzechowo-serowy

5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe połączenie orzechów i serka, pychotka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny i kakaowy:
    6 jaj, 15 dag cukru, 15 dag mąki tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao.

    Biszkopt makowy:
    6 jaj, szklanka maku, szkl cukru pudru, ½ szkl bułki tartej, łyżeczka proszku do pieczenia.

    Biszkopt orzechowy:
    3 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów, 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki cukru, łyżka mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    Szkl mleka, szkl cukru, 20 dag orzechów mielonych, 2 margaryny lub masła.

    Masa serowa:
    50 dag serków homogenizowanych, 2 czerwone galaretki.

    Masa (żółta):
    1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej, szklanka mleka, szklanka cukru, masło, 3 żółtka.

    + puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec 4 krążki biszkoptów:
    1-jasny
    2-kakaowy
    3-makowy
    4-orzechowy
  • 2. Biszkopt jasny i kakaowy:
    Białka ubić, wsypując cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, później dodać przesiane mąki z proszkiem-delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części: jedną pozostawić białą, do drugiej dodać łyżkę kakao- w ten sposób powstanie ciasto kakaowe. Przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem i piec ok. 25 min. W 180stopniach.
  • 3. Biszkopt makowy:
    Mak sparzyć (wrzucić na gorącą wodę i gotować 15 minut, odsączyć na gęstym sicie z wody) , przemleć 2 razy. Ubić pianę z białek z odrobiną soli. Kiedy będzie sztywna, dodać żółtka i cukier cały czas ubijając. Następnie bułkę z proszkiem. Wtedy już nie ubijać tylko delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać zmielony mak. Również wymieszać łyżką. Wlać na tortownicę wyłożoną pergaminem. Piec 30-40 min w 150 stopniach.
  • 4. Biszkopt orzechowy:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wylać na tortownicę. Piec w 180 stopniach ok. 30 min.
  • 5. Masa orzechowa:
    Mleko zagotować z cukrem. Dodać orzechy, zamieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić. Utrzeć masło lub margarynę dodając stopniowo przestudzone orzechy.
  • 6. Masa serowa:
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić. Gdy będzie tężeć połączyć stopniowo z serkami.
  • 7. Masa (żółta):
    Żółtka, cukier mąkę i mleko dobrze wymieszać. Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa się zagotuje i zgęstnieje, przykryć ją i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć stopniowo dodając wystudzoną masę.
  • 8. Przełożenie torta:
    Blat kakaowy-połowa masy orzechowej-blat jasny z wyciętymi otworami-w otwory włożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie-masa serowa-blat makowy-masa (żółta)-blat orzechowy.
    Udekorować wg własnego uznania.

Porady

Do masy serowej można użyć serków homogenizowanych waniliowych np. Danio lub zwykłych, waniliowe mają lepszy smak. Galaretek użyłam o smaku truskawkowym. Do dekoracji boków torta użyłam części masy orzechowej oraz mielonych orzechów, natomiast wierzch torta masą żółtą, na to cukierki (można użyć kolorowych), oraz różyczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować