Tort z wkładką serową i masą bananową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać na tortownicę o śr 24cm. Piec w 160-180 st ok. 30-40 min.
2.Biszkopt kakaowy:
Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok. 30-35 min w 180 st.
3.Biszkopt makowy:
Mak sparzyć (wrzucić na gorącą wodę i gotować 15 minut, odsączyć na gęstym sicie) przemleć 2 razy. Ubić pianę z białek z odrobiną soli. Kiedy będzie sztywna dodać żółtka i cukier cały czas ubijając. Następnie bułkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać łyżka. Na końcu dodać zmielony mak. Również mieszać łyżką. Wlać na tortownicę wyłożoną pergaminem. Piec w 150 st 30-40 min.
4.Wkładka serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po żółtku, ser, budyń i na koniec ubitą pianę. Wymieszać. Upiec w 180 st 50-60 min.
5.Masa budyniowa:
Z mleka, cukrów oraz budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli łączyć z zimnym budyniem.
6.Masa bananowa:
Banany zmiksować na jednolitą masę, dodać sok z cytryny. Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce masy bananowej. .
7.Masa na brzegi torta:
Masło utrzeć z cukrem, dodać przesiane kakao. Wymieszać.
8.Polewa czekoladowa na wierzch
Wszystkie składniki gotować ok. 5 minut. Przestudzić cały czas mieszając. Gdy będzie lekko przestudzona rozprowadzić na wierzchu torta.
Dowolnie udekorować.
Porady
Wkładkę serową należy upiec na końcu, ponieważ po upieczeniu powinna powoli stygnąć w wyłączonym piekarniku.
Komentarze