Tort z wkładką serową i masą bananową.

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowy, przepyszny tort wykonany z sercem upiekłam na swoje 20-ste urodziny, goście byli zachwyceni.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    3 jaja, 1/2szkl cukru, ½ szkl mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

    Biszkopt kakaowy:
    3 jajka, 13 dag cukru, 10 dag mąki, łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia.

    Biszkopt makowy:
    3 jajka, ½ szkl maku, ½ szkl cukru pudru, ¼ szkl bułki tartej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

    Wkładka serowa:
    60 dag zmielonego sera, 30 dag cukru pudru, budyń waniliowy lub śmietankowy, 6 jaj, 15 dag margaryny.

    Masa budyniowa:
    ½ l mleka, 2 budynie waniliowe, cukier waniliowy, 4-5 łyżek cukru, 25 dag masła.

    Masa bananowa:
    1kg obranych bananów, ½ szk pudru, 25dag masła lub margaryny, łyżeczka soku z cytryny.

    Masa na brzegi torta:
    kostka masła, 25 dag cukru pudru, 4- 5 łyżki kakao.

    Polewa czekoladowa na wierzch:
    80g margaryny, 5 łyżek cukru, 4 łyżki kakao, 3 łyżki wody.

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z wkładką serową i masą bananową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać na tortownicę o śr 24cm. Piec w 160-180 st ok. 30-40 min.
  • 2. Biszkopt kakaowy:
    Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok. 30-35 min w 180 st.
  • 3. Biszkopt makowy:
    Mak sparzyć (wrzucić na gorącą wodę i gotować 15 minut, odsączyć na gęstym sicie) przemleć 2 razy. Ubić pianę z białek z odrobiną soli. Kiedy będzie sztywna dodać żółtka i cukier cały czas ubijając. Następnie bułkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać łyżka. Na końcu dodać zmielony mak. Również mieszać łyżką. Wlać na tortownicę wyłożoną pergaminem. Piec w 150 st 30-40 min.
  • 4. Wkładka serowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem dodając po żółtku, ser, budyń i na koniec ubitą pianę. Wymieszać. Upiec w 180 st 50-60 min.
  • 5. Masa budyniowa:
    Z mleka, cukrów oraz budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli łączyć z zimnym budyniem.
  • 6. Masa bananowa:
    Banany zmiksować na jednolitą masę, dodać sok z cytryny. Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce masy bananowej. .
  • 7. Masa na brzegi torta:
    Masło utrzeć z cukrem, dodać przesiane kakao. Wymieszać.

  • Był pyszny. 8. Polewa czekoladowa na wierzch
    Wszystkie składniki gotować ok. 5 minut. Przestudzić cały czas mieszając. Gdy będzie lekko przestudzona rozprowadzić na wierzchu torta.
    Dowolnie udekorować.

Porady

Wkładkę serową należy upiec na końcu, ponieważ po upieczeniu powinna powoli stygnąć w wyłączonym piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować