Tort okazjonalny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

z brzoskwiniową nutką

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • BISZKOPT

    6 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    PONCZ

    150 ml mocnej herbaty earl grey


    CHRUPKA

    8 sucharków
    4 łyżki nutelli

    MASA BRZOSKWINIOWA

    300 ml śmietanki 36 %
    200 ml syropu z brzoskwiń
    6 połówek brzoskwiń z puszki
    1 galaretka brzoskwiniowa

    MASA ŚMIETANOWA

    300 ml śmietanki 36 %
    150 ml wrzącej wody
    1 galaretka przeźroczysta

    TYNK

    330 gram masła
    240 gram mleka skondensowanego słodzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort okazjonalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Białka ubić na sztywną pianę.
    Cały czas ubijając dodawać po jednej łyżce drobny cukier.
    Ubijać minimum 15 minut, aż cukier się rozpuści.
    Następnie dodawać po jednym żółtku.
    Obie mąki przesiać.
    Dodawać do masy jajecznej w trzech porcjach.
    Mieszać delikatnie szpatułką.

    Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
    Na tym ułożyć rant o średnicy 20 cm.
    Wlać ciasto.
    Wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 40 minut w 175 st C.
    Po upieczeniu rzucić nim o blat (upuścić go z wysokości).
    Biszkopt ostudzić w rancie.
    Zimny zawinąć w folię spożywczą i schłodzić, najlepiej całą noc.
    Następnie przekroić na 4 blaty.

    CHRUPKA

    Sucharki połamać i zblendować.
    Dodać nutellę i razem wszystko wymieszać.

    Dolny blat biszkoptu przełożyć do rantu.
    Nasączyć herbatą.
    Rozsmarować chrupkę.
    Wyrównać.
    Przykryć drugim blatem i również go nasączyć ponczem.

    MASA BRZOSKWINIOWA

    Brzoskwinie pokroić w kostkę i odsączyć.
    Syrop zagotować.
    Zdjąć z ognia.
    Wsypać do niego galaretkę brzoskwiniową.
    Dokładnie razem wymieszać.
    Odstawić do stężenia.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
    Podczas ubijania dodawać porcjami tężejącą galaretkę.
    Dokładnie razem połączyć.
    Troszkę masy rozsmarować na blacie biszkoptu.
    Rozłożyć pokrojone brzoskwinie.
    Wyłożyć resztę masy brzoskwiniowej.
    Wyrównać.
    Przykryć trzecim blatem biszkoptu.
    Nasączyć go ponczem.

    MASA ŚMIETANOWA

    Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Dokładnie wymieszać.
    Odstawić do stężenia.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodawać partiami tężejącą galaretkę.
    Dokładnie razem połączyć.
    Wyłożyć na biszkopt.
    Wyrównać.
    Przykryć ostatnim blatem biszkoptu.
    Odłożyć do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

    TYNK

    Masło ubić na puszystą masę.
    Minimum 15 minut na najwyższych obrotach miksera.
    Cały czas ubijając dodawać partiami mleko skondensowane.
    Ubijać razem 10 minut.
    Zmniejszyć obroty i ubijać jeszcze parę minut w celu odpowietrzenia tynku.

    Tort wyjąć delikatnie z rantu.
    Obłożyć tynkiem boki i górę.
    Wyrównać.
    Włożyć do lodówki na 20 minut.
    Następnie nałożyć drugą warstwę tynku.
    Wyrównać.

    Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować