Tort naleśnikowy

  • wyświetlono: 513 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany jako samodzielne danie.

Składniki

Farsz mięsny.
40 dag mięso mielone wołowe
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
1 puszka pomidorów pellati pokrojonych
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki tymianku i bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka sosu chilli
Sól, pieprz, cukier do smaku
Masło i olej do smażenia
10 dag ser żółty
Farsz ze szpinaku.
25 dag szpinak w liściach
2 ząbki obranego i posiekanego czosnku
1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula
15 dag. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę
1 jajko roztrzepane
5 dag masło
Olej do smażenia i masło
sól ,czarny pieprz
Naleśniki.
1 szkl. mąki przesianej
2 jajka
0,5 szkl. mleka
0,5 szkl. wody mineralnej
½ łyżeczka soli.
Dodatkowo.
1 jajko
1 łyżka startego sera

Sposób przygotowania przepisu:

Tort naleśnikowy

  • 1. Farsz mięsny-
    Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać starty żółty ser.
    Farsz ze szpinaku-
    Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym, mieszając dodajemy liście szpinaku. Całość dusimy tylko chwilę, solimy, dodajemy pieprz. Szpinak musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu. Po kilku minutach nasz szpinak jest gotowy. Przekładamy szpinak na sito i niech obcieknie i przestygnie. Teraz szpinak do miski i dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.
    Naleśniki-
    Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki. Potrzebne będą 4 szt.

    Wykonanie tortu.
    Najlepsza będzie forma do tortu, średnicy usmażonych naleśników. Formę przesmarować odrobiną oleju i położyć naleśnik na który nałożyć połowę farszu mięsnego. Nakryć naleśnikiem i położyć farsz ze szpinaku, na który położyć naleśnik i drugą część farszu mięsnego. Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki sera.
    Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje.
    Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany jako samodzielne danie.
PRZEPIS DNIA Czwartek 4.09.2014r http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=108

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki z łososiem

Dodane przez: Beatka659

Roladki naleśnikowe z łososiem

Łatwy przepis na pyszną przekąskę.

Kolorowe roladki naleśnikowe

Dodane przez: ilka_86

Kolorowe roladki naleśnikowe

Można je nadziewać dowolnymi farszami,...

Naleśnikowe paczuszki

Dodane przez: iziona

Naleśnikowe paczuszki

Naleśniki w wersji słonej podane...

Sushi naleśnikowe z bananem

Dodane przez: Goszka

Sushi naleśnikowe z bananem

Wystarczy banan, serek biały, naleśniki...

naleśnikowe racuszki

Dodane przez: beatkaa153

Naleśnikowe racuszki z grzybami

Grzyby w cieście naleśnikowym,...

Naleśnikowe słupki

Dodane przez: zofiagozdzialska

Naleśnikowe słupki

Smaczna i pożywna przekąska łatwa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE