Tort na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody, odstawić do wychłodzenia, 25 dag żelatyny zalać 3/4 szkl. gorącej wody, dokładnie wymieszać, dodać pół kostki masła - dokładnie roztopić (można nawet lekko podgrzać,żeby masło szybciej się roztopiło)
MASA ŻÓŁTA: 7 żółtek, 7 łyżek cukru, pół cukru wanilinowego razem ubić na puszystą pianę, dodać letnią żelatynę z masłem. Szybko wylać na tortownicę ( śr. 26 cm ). Dać do lodówki.
2.żelatynę z masłem przygotować jak przy masie żółtej - MASA BIAŁA: 7 białek, 7 łyżek cukru, pół cukru wanilinowego razem ubić na sztywną pianę. Połowę białej masy odłożyć do drugiej miski.
3.MASA KAKAOWA: do odłożonej białej masy dodać 2 łyżki kakao, lekko wymieszać mikserem i wlać połowę przygotowanej żelatyny. Wyłożyć na żółtą masę.Dać do lodówki.
4.Do reszty masy białej dodać resztę przygotowanej żelatyny, wyłożyć na masę kakaową,odstawić do lodówki. Jak stężeje wyłożyć na wierzch owoce,zalać tężejącą galaretką.
Komentarze