tort na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis od siostry, bardzo szybko znika z talerza

  • 60 min

Składniki:

  • 7 jaj
    14 łyżek cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki kakao
    50 dag żelatyny
    1 kostka masła

    2-3 galaretki truskawkowe ( albo inne )

    truskawki ( albo inne owoce )

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Tort na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żółta masa 1. galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody, odstawić do wychłodzenia, 25 dag żelatyny zalać 3/4 szkl. gorącej wody, dokładnie wymieszać, dodać pół kostki masła - dokładnie roztopić (można nawet lekko podgrzać,żeby masło szybciej się roztopiło)

    MASA ŻÓŁTA: 7 żółtek, 7 łyżek cukru, pół cukru wanilinowego razem ubić na puszystą pianę, dodać letnią żelatynę z masłem. Szybko wylać na tortownicę ( śr. 26 cm ). Dać do lodówki.
  • 2. żelatynę z masłem przygotować jak przy masie żółtej - MASA BIAŁA: 7 białek, 7 łyżek cukru, pół cukru wanilinowego razem ubić na sztywną pianę. Połowę białej masy odłożyć do drugiej miski.
  • masa kakaowa 3. MASA KAKAOWA: do odłożonej białej masy dodać 2 łyżki kakao, lekko wymieszać mikserem i wlać połowę przygotowanej żelatyny. Wyłożyć na żółtą masę.Dać do lodówki.
  • masa biała z owocami 4. Do reszty masy białej dodać resztę przygotowanej żelatyny, wyłożyć na masę kakaową,odstawić do lodówki. Jak stężeje wyłożyć na wierzch owoce,zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować