Sernik na zimno z truskawkami

4.5 (177 ocen)

  • 3 godz. 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiam wszystkie serniki , ale ten jeden ma szczególne miejsce w moim sercu, przypomina mi dzieciństwo o ciepłym, słonecznym czerwcu każdego roku .

  • 3 godz. 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 jajka ( sparzone wrzątkiem )
    80g masła
    opakowanie żelatyny spożywczej ( na 1 litr płynu )
    0,5 szklanki mleka
    300g serka homogenizowanego
    200 ml śmietanki kremówki
    niepełna szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    1 galaretka (u mnie jagodowa)
    0,5 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy serek i ubijamy dalej .
    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała. Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku.
    Białka i śmietankę ubijamy na sztywno w osobnych naczyniach.
    Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę, a następnie delikatnie dodajemy ubite białka i ubitą śmietankę, powoli mieszamy trzepaczką.
    Masę wlewamy do formy o śr. 24 cm (tortownicy) i wkładamy do lodówki by stężała.
    Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Układamy na stężałą masę serową.
    Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, schładzamy i tężejącą wylewamy na schłodzony sernik z truskawkami. Całość ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Serek Ser biały Truskawki Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować