Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy serek i ubijamy dalej .
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała. Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku.
Białka i śmietankę ubijamy na sztywno w osobnych naczyniach.
Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę, a następnie delikatnie dodajemy ubite białka i ubitą śmietankę, powoli mieszamy trzepaczką.
Masę wlewamy do formy o śr. 24 cm (tortownicy) i wkładamy do lodówki by stężała.
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Układamy na stężałą masę serową.
Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, schładzamy i tężejącą wylewamy na schłodzony sernik z truskawkami. Całość ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc .
Komentarze