Tort na rocznicę ślubu

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort czekoladowy, krem czekoladowy, biszkopt kakaowy, frużelina truskawkowa, całość obłożona masą cukrową

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt
    : 8 jajek
    ,1,5 szkl cukru,
    1,5 szkl mąki pszennej,
    0,5 szkl mąki ziemniaczanej,
    0,5 szkl kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem :
    1 kostka masła,
    1 kostka margaryny
    , 4 łyżki kakao,
    4 jajka,
    4 łyżki cukru,
    alkohol do smaku,
    1 tabliczka czekolady deserowej (niekoniecznie)
    Frużelina truskawkowa:
    250 g owoców, świeżych lub mrożonych*
    1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny
    3 łyżki cukru (w zależności od owoców)
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
    Masa cukrowa:
    750 - 800 g cukru pudru, przesianego
    100 g glukozy w płynie lub w proszku
    4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
    30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku
    3 łyżeczki 'Planty' (opcjonalnie)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cytrynowego, migdałowego itp.
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt::
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka na koniec delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pic 45min, 180st C.

  • 2. Krem:
    Jajka ubić na parze z cukrem dodać kakao i ubijać jeszcze 2-3 min. Następnie odstawić do wystudzenia. Margarynę ubić z masłem na puszystą masę stopniowo dodać masę jajeczną, dodać alkohol do smaku. Na koniec dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę.
  • 3. Frużelina truskawkowa: Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
    W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
    Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
  • 4. Masa cukrowa:
    Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia.
    Po tym czasie podgrzać na palniku o małej mocy lub w kuchence mikrofalowej. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna straci swoje właściwości żelujące (dlatego bezpieczniej jest podgrzewać żelatynę nad parą wodną). Dodać glukozę, następnie Plantę, wymieszać i kiedy Planta zacznie się topić zdjąć z palnika, wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Gdy żelatyna przestygnie , dodać aromat i barwnik( jeśli chcemy uzyskać dany kolor)stopniowo dodawać do niej cukier puder. Wyrabiać aż masa przestanie się kleić i będzie plastyczna.
  • 5. Tort:
    Biszkopt przekroić na 4 krążki. Na pierwszy krążek dać przestudzoną frużelinę. Na pozostałe krążki krem czekoladowy. Cały tort obłożyć pozostałą częścią kremu czekoladowego. Schłodzić. Masę cukrową rozwałkować i obłożyć tort. Z pozostałej części masy cukrowej wykonać ozdoby i ozdobić tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować