biszkopt
: 8 jajek
,1,5 szkl cukru,
1,5 szkl mąki pszennej,
0,5 szkl mąki ziemniaczanej,
0,5 szkl kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem :
1 kostka masła,
1 kostka margaryny
, 4 łyżki kakao,
4 jajka,
4 łyżki cukru,
alkohol do smaku,
1 tabliczka czekolady deserowej (niekoniecznie)
Frużelina truskawkowa:
250 g owoców, świeżych lub mrożonych*
1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny
3 łyżki cukru (w zależności od owoców)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Masa cukrowa:
750 - 800 g cukru pudru, przesianego
100 g glukozy w płynie lub w proszku
4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku
3 łyżeczki 'Planty' (opcjonalnie)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cytrynowego, migdałowego itp.
barwniki spożywcze
Tort na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt::
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka na koniec delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pic 45min, 180st C.
2. Krem:
Jajka ubić na parze z cukrem dodać kakao i ubijać jeszcze 2-3 min. Następnie odstawić do wystudzenia. Margarynę ubić z masłem na puszystą masę stopniowo dodać masę jajeczną, dodać alkohol do smaku. Na koniec dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę.
3.Frużelina truskawkowa: Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
4.Masa cukrowa:
Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie podgrzać na palniku o małej mocy lub w kuchence mikrofalowej. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna straci swoje właściwości żelujące (dlatego bezpieczniej jest podgrzewać żelatynę nad parą wodną). Dodać glukozę, następnie Plantę, wymieszać i kiedy Planta zacznie się topić zdjąć z palnika, wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Gdy żelatyna przestygnie , dodać aromat i barwnik( jeśli chcemy uzyskać dany kolor)stopniowo dodawać do niej cukier puder. Wyrabiać aż masa przestanie się kleić i będzie plastyczna.
5.Tort:
Biszkopt przekroić na 4 krążki. Na pierwszy krążek dać przestudzoną frużelinę. Na pozostałe krążki krem czekoladowy. Cały tort obłożyć pozostałą częścią kremu czekoladowego. Schłodzić. Masę cukrową rozwałkować i obłożyć tort. Z pozostałej części masy cukrowej wykonać ozdoby i ozdobić tort.
Komentarze