Tort na każdą okazję

0 (0 ocen)

  • 11 godz. 45 min

Lubię kombinować i tak właśnie powstał ten tort.

  • 11 godz. 45 min

Składniki:

  • BISZKOPT: 7 jajek,250g cukru,160g mąki ,60g.kakao,1łyżeczka proszku do pieczenia.KREM NR 1 3szkl.mleka,2 lyżki mąki ziemniaczanej,2 łyżki mąki pszennej,2op.cukru waniliowego,1/2szkl.cukru,1 zółtko,kostka masła,200g wiórków kokosowych,2kieliszki wódki.. - KREM NR.2 1 biała czekolada,1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,1 i 1/3 szkl.mleka,125g masła,,1/2szkl.cukru.KREM DO DEKORACJI TORTU 150ml.śmietany kremówki,100g białej czekolady.POLEWA 1/2 kostki margaryny,2łyżki wody,4łyżki cukru,2lyzki kakao. DODATKOWO Kawałki czekolady do kremu, płatki migdałowe do posypania boków tortu,brzoskwinie w puszce lub inny owoc według upodobań( ja uzyłam dyni w syropie domowej roboty) dowolny alkohol do nasączenia tortu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT : Białka ubij mikserem na puszysta masę,partiami dodaj cukier,później żółtka,chwilę ubijaj,do dobrze ubitej masy dodawaj powoli mąkę wymieszaną z kakao,oraz proszkiem delikatnie wymieszaj.Biszkopt wyłóż na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia ale tylko spód piec ok 45 min.w temp. 180st.
  • 2. KREM DO DEKORACJI: Kremówkę lekko zagotuj, do gorącej śmietany dodaj czekoladę mieszaj aż czekolada się rozpłynie wstaw do lodówki przynajmniej na 8 godz.Po wyjęciu z lodówki ubij mikserem do uzyskania puszystego kremu.
  • 3. KREM NR 1: Dwa rodz. mąki wymieszaj w 1/2szkl. mleka razem z zółtkiem.Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym , mieszankę z mąki wlej do gotującego się mleka gotuj aż powstanie budyń,odstaw do wystygnięcia . utrzyj masło dodawaj partiami wystudzony budyń ,gdy już zrobisz jednolitą masę dodaj wiórki kokosowe i dolej alkohol dokładnie wymieszaj ,schłodź w lodówce.
  • 4. KREM NR 2 :Rozpuść czekoladę z 2 łyzkami wody.Oba rodzaje mąki wymieszaj z 1/3szkl. mleka,resztę mleka zagotuj z cukrem i wlej do roztopionej czekolady.Gdy się zagotuje wlej mieszankę z maki i mleka ,gotuj aż powstanie budyń.Masło utrzyj dodawaj partiami przestudzony budyń,wstaw krem do lodówki.
  • 5. PRZEŁOŻENIE TORTU :Biszkopt przekrój na 3 części 1 blat tortu nasącz alkoholem,wyłóż 1/2 kremu- 2 - na wierzch poukładaj pokrojone brzoskwinie lub inne owoce,przykryj 2 blatem nasącz alkoholem ,wyłóż 1/2 kremu- 1 - posyp kawałkami czekolady.Połóż ostatni blat nasącz alkoholem wyłóż resztę kremu -2-.boki tortu posmaruj kremem -1- posyp płatkami migdałowymi.Wszystkie składniki polewy zagotuj,lekko wystudź udekoruj wierzch tortu.Tort udekoruj kremem ze śmietany oraz owocami które dodałeś do kremu.

Porady

Do nasączenia tortu możesz również użyć soku z owoców które wykorzystasz do kremu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować