Tort na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT : Białka ubij mikserem na puszysta masę,partiami dodaj cukier,później żółtka,chwilę ubijaj,do dobrze ubitej masy dodawaj powoli mąkę wymieszaną z kakao,oraz proszkiem delikatnie wymieszaj.Biszkopt wyłóż na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia ale tylko spód piec ok 45 min.w temp. 180st.
2.KREM DO DEKORACJI: Kremówkę lekko zagotuj, do gorącej śmietany dodaj czekoladę mieszaj aż czekolada się rozpłynie wstaw do lodówki przynajmniej na 8 godz.Po wyjęciu z lodówki ubij mikserem do uzyskania puszystego kremu.
3.KREM NR 1: Dwa rodz. mąki wymieszaj w 1/2szkl. mleka razem z zółtkiem.Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym , mieszankę z mąki wlej do gotującego się mleka gotuj aż powstanie budyń,odstaw do wystygnięcia . utrzyj masło dodawaj partiami wystudzony budyń ,gdy już zrobisz jednolitą masę dodaj wiórki kokosowe i dolej alkohol dokładnie wymieszaj ,schłodź w lodówce.
4.KREM NR 2 :Rozpuść czekoladę z 2 łyzkami wody.Oba rodzaje mąki wymieszaj z 1/3szkl. mleka,resztę mleka zagotuj z cukrem i wlej do roztopionej czekolady.Gdy się zagotuje wlej mieszankę z maki i mleka ,gotuj aż powstanie budyń.Masło utrzyj dodawaj partiami przestudzony budyń,wstaw krem do lodówki.
5.PRZEŁOŻENIE TORTU :Biszkopt przekrój na 3 części 1 blat tortu nasącz alkoholem,wyłóż 1/2 kremu- 2 - na wierzch poukładaj pokrojone brzoskwinie lub inne owoce,przykryj 2 blatem nasącz alkoholem ,wyłóż 1/2 kremu- 1 - posyp kawałkami czekolady.Połóż ostatni blat nasącz alkoholem wyłóż resztę kremu -2-.boki tortu posmaruj kremem -1- posyp płatkami migdałowymi.Wszystkie składniki polewy zagotuj,lekko wystudź udekoruj wierzch tortu.Tort udekoruj kremem ze śmietany oraz owocami które dodałeś do kremu.
Porady
Do nasączenia tortu możesz również użyć soku z owoców które wykorzystasz do kremu .
Komentarze