SOS SŁODKO-KWAŚNY

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Można go spożywać na ciepło jak i na zimno

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    1 kg cebuli
    1 kg papryki
    1 puszka ananasów
    1 puszka kukurydzy
    0,5 łyżki chili
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki papryki słodkiej
    1 łyżka Vegety
    1 łyżka curry
    1 łyżka pieprzu mielonego
    3 szkl cukru
    1 szkl octu
    2 łyżki soli
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić. Razem dusić na małym ogniu około godziny. Dodać pokrojony w kostkę ananas i paprykę, następnie kukurydzę, oraz wszystkie przyprawy. Dusić około pół godziny. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w soku ananasowym, dodać do garnka. Zagotować. Gotowy sos powlewać do słoików i pasteryzować 5 minut. Można go spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy