1.Cebulę obrać, pokroić w tzw.” piórka”. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę cukru, wymieszać i smażyć na małym ogniu do zeszklenia. Odstawić do ostudzenia.
Drożdże rozrobić w 1/3 szkl ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 2 łyżek mąki. Resztę mleka też trochę podgrzać, dodać 0,5 szkl oleju, sól, mąkę, rozrobione drożdże i jajka. Dobrze wymieszać drewnianą łychą by nie było grudek, a następnie ubić ciasto aby je napowietrzyć. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem lnianym ręczniczkiem.
Nasmarować blachę do pieczenia olejem. Z drożdżowego ciasta formować cienkie placuszki wielkości dłoni, układać je na blaszce zachowując odstępy na wyrośnięcie. Na wierzch każdego położyć warstwę cebuli i posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Porady
Dla zaoszczędzenia czasu cebulę przygotowuję nawet dzień wcześniej
Komentarze