CEBULAKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fajna i tania przekąska

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 l mleka
    5 dag. drożdży
    0,5 szkl oleju
    1 kg.mąki
    2 jajka
    łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    5 łyżek maku
    1 kg cebuli
    olej do smażenia

Cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w tzw.” piórka”. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę cukru, wymieszać i smażyć na małym ogniu do zeszklenia. Odstawić do ostudzenia.
    Drożdże rozrobić w 1/3 szkl ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 2 łyżek mąki. Resztę mleka też trochę podgrzać, dodać 0,5 szkl oleju, sól, mąkę, rozrobione drożdże i jajka. Dobrze wymieszać drewnianą łychą by nie było grudek, a następnie ubić ciasto aby je napowietrzyć. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem lnianym ręczniczkiem.
    Nasmarować blachę do pieczenia olejem. Z drożdżowego ciasta formować cienkie placuszki wielkości dłoni, układać je na blaszce zachowując odstępy na wyrośnięcie. Na wierzch każdego położyć warstwę cebuli i posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Porady

Dla zaoszczędzenia czasu cebulę przygotowuję nawet dzień wcześniej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy