Tort na 25 lecie małżeństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli następnie dodajemy na przemian zółtka,cukier i cukier waniliowy nadal ubijamy aż cukier się całkowicie rozpuści, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewamy do masy białkowej i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników. ciasto przelewamy do formy o średnicy 26 cm i pieczemy 40- 50min (do suchego patyczka) w 180 stopniach .Forma wyłożona papierem do pieczenia. Tak samo robimy z 2 biszkoptem tyle tylko że do mąki dodajemy kakao, z 3 biszkoptem robimy też tak samo tylko to że 3 biszkopt pieczemy 35 min (tez do suchego patyczka.) Po upieczeniu biszkopt wyjmuję z pieca i upuszczam go z wysokości ok 40 - 50 cm na podłogę ,wtedy biszkopt nie upadnie.Czekamy aż biszkopty wystygną i wtedy kroimy je na 3 blaty.
2.Krem śmietanowy z serkiem maskarpone - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dalej ubijając dodajemy śmietan fixy.serki maskarpone przekładamy do naczynia , miksujemy i dodajemy po łyżce do ubitej śmietany i dokładnie mieszamy.Brzoskwinie kroimy w kostkę a sok przelewamy do kubka i dolewamy do soku kieliszek rumu,sokiem nasączamy blaty biszkoptów.Dolny blat kładziemy , nasączamy i smarujemy dżemem, nakładamy masę śmietanową ,a na masę część pokrojonych brzoskwin,nakładamy2 blat i robimy to samo, nakładamy 3 blat dokładnie dociskamy i formujemy aby był kształtny.
3.Cały tort smarujemy masą śmietanową i obsypujemy kokosem.Dekorujemy według własnego uznania. Tak samo robimy z 2 i 3 biszkoptem.
Porady
Ja biszkopty piekę dzień wcześniej - wieczorem wtedy są dobrze przestygnięte.
Komentarze