Tort na 25 lecie małżeństwa

4.5 (147 ocen)

  • 5 godz.

Tort zrobiłam w prezeńcie dla kuzynki z okazji 25 rocznicy ślubu.Różyczki na tort zrobiłam 3 dni wcześniej.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 1 - 10 jajek, 10 łyżek cukru +cukier waniliowy, 9 łyżek mąki tortowej + 1 łyżka ziemniaczanej, pojedynczy proszek do pieczenia, szczypta soli. Biszkopt 2 - 8 jajek, 8 łyżek cukru +cukier waniliowy, 6 łyżek mąki tortowej + 1 łyżka ziemniaczanej + 2 łyżki kakao, pojedyńczy proszek do pieczenia, szczypta soli. Biszkopt 3 - 5 jajek, 5 łyżek cukru +cukier waniliowy,4 łyżki mąki tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa śmietanowa z serkiem mascarpone.- na 3 torty - 2 litry kremówki, 4 x 250 gr serka mascarpone, 6 śmietan fixy, 2 puszki brzoskwiń, 3 dżemy wiśniowe, 8 łyżek cukru pudru,2 paczki kokosu. kieliszek rumu.
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort na 25 lecie małżeństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli następnie dodajemy na przemian zółtka,cukier i cukier waniliowy nadal ubijamy aż cukier się całkowicie rozpuści, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewamy do masy białkowej i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników. ciasto przelewamy do formy o średnicy 26 cm i pieczemy 40- 50min (do suchego patyczka) w 180 stopniach .Forma wyłożona papierem do pieczenia. Tak samo robimy z 2 biszkoptem tyle tylko że do mąki dodajemy kakao, z 3 biszkoptem robimy też tak samo tylko to że 3 biszkopt pieczemy 35 min (tez do suchego patyczka.) Po upieczeniu biszkopt wyjmuję z pieca i upuszczam go z wysokości ok 40 - 50 cm na podłogę ,wtedy biszkopt nie upadnie.Czekamy aż biszkopty wystygną i wtedy kroimy je na 3 blaty.
  • 2. Krem śmietanowy z serkiem maskarpone - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dalej ubijając dodajemy śmietan fixy.serki maskarpone przekładamy do naczynia , miksujemy i dodajemy po łyżce do ubitej śmietany i dokładnie mieszamy.Brzoskwinie kroimy w kostkę a sok przelewamy do kubka i dolewamy do soku kieliszek rumu,sokiem nasączamy blaty biszkoptów.Dolny blat kładziemy , nasączamy i smarujemy dżemem, nakładamy masę śmietanową ,a na masę część pokrojonych brzoskwin,nakładamy2 blat i robimy to samo, nakładamy 3 blat dokładnie dociskamy i formujemy aby był kształtny.
  • 3. Cały tort smarujemy masą śmietanową i obsypujemy kokosem.Dekorujemy według własnego uznania. Tak samo robimy z 2 i 3 biszkoptem.

Porady

Ja biszkopty piekę dzień wcześniej - wieczorem wtedy są dobrze przestygnięte.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować