W sezonie na jagody tych pierogów nie może zabraknąć na moim stole. Są to pierogi, które z chęcią zjedzą dorośli jak i dzieci. Można je podać z gęstą śmietaną lub jogurtem.
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 25 szt. dużych pierogów :
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
1 małe jajko
125 ml gorącej wody
szczypta soli
1,5 łyżki oleju
Pierogi z jagodami - przepis na 25 sztuk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto. Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować, do mąki dodać sól i wlać wodę, wymieszać. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.
Przebrać i opłukać na sitku.
Ciasto dość cienko rozwałkować. Wycinać kółka ringiem o średnicy 10 cm. Na środek każdego placuszka z ciasta nakładać pełną łyżeczkę jagód i pół łyżeczki cukru. Delikatnie, ale dokładnie sklejać pierogi. Pierogi układać na posypanej mąką ścierce lub stolnicy.
Pierogi gotować w lekko posolonym wrzątku przez 2-3 minut od czasu wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietana bądź jogurtem naturalnym. Smacznego!
Komentarze