Pierogi z jagodami - przepis na 25 sztuk

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

W sezonie na jagody tych pierogów nie może zabraknąć na moim stole. Są to pierogi, które z chęcią zjedzą dorośli jak i dzieci. Można je podać z gęstą śmietaną lub jogurtem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 25 szt. dużych pierogów :
    Na ciasto:
    250 g mąki pszennej
    1 małe jajko
    125 ml gorącej wody
    szczypta soli
    1,5 łyżki oleju

    Na farsz:
    300 g jagód
    12,5 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z jagodami - przepis na 25 sztuk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto. Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować, do mąki dodać sól i wlać wodę, wymieszać. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.
    Przebrać i opłukać na sitku.
    Ciasto dość cienko rozwałkować. Wycinać kółka ringiem o średnicy 10 cm. Na środek każdego placuszka z ciasta nakładać pełną łyżeczkę jagód i pół łyżeczki cukru. Delikatnie, ale dokładnie sklejać pierogi. Pierogi układać na posypanej mąką ścierce lub stolnicy.
    Pierogi gotować w lekko posolonym wrzątku przez 2-3 minut od czasu wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietana bądź jogurtem naturalnym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować