Tort Myszka Minnie

4.5 (164 ocen)

Tort upiekłam na 3-cie urodziny córeczki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 płaskie łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    500 g serka mascarpone
    200 g śmietany 36%
    300 g masy kajmakowej krówkowej

    Poncz:
    3/4 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    1/2 opakowania aromatu rumowego

    Dodatkowo:
    1 słoik (400g) dżemu z czarnej porzeczki
    2 opakowania gotowego kremu w proszku o smaku rumowym
    400 ml mleka
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort myszka minnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie pojedyńczo dodajemy żółtka, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 3 części. Masa: mocno schłodzony serek mascarpone ubijamy na sztywno z schłodzoną śmietanką. Następnie dodajemy masę kajmakową, chwilę miksujemy. Gotową masę wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Poncz: składniki ponczu łączymy ze sobą, mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dolny blat biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy połowę dżemu porzeczkowego, a na to połowę masy kajmakowej. Następnie przykrywamy środkowym blatem ciasta i znowu nasączamy, wykładamy resztę dżemu i resztę masy kajmakowej. Całość przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Następnie przygotowujemy kremy w proszku wg przepisu na opakowaniu. Cienką warstwą smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na kremie, który znajduje się na wierzchu tortu wykałaczką delikatnie rysujemy kształt myszka minnie. Następnie resztę kremu dzielimy na porcje, zabarwiamy odpowiednimi barwnikami i za pomocą szprycy wyciskamy myszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować