REKLAMA

Babeczki Myszka Minnie (na słodkim kakao)

wyświetlono: 797 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Zapraszam na drugi urodzinowy przepis. Chyba nie muszę Was jakoś specjalnie przekonywać,że jak tylko postawiłam paterę na stole to był szał :) Ochom i achom, a także piskom nie było końca. Na cóż wiek ma swoje prawa:) a tak serio to właśnie taki efekt chciałam wywołać! Same muffinki są proste w przygotowaniu, smaczne i wilgotne. Serdecznie zapraszam na przepis.

opublikowany: 23.10.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 135 g miękkiego masła
    100 g cukru
    130 g mąki
    20 g słodkiego kakao
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    Dekoracja:
    1 puszka mleczka kokosowego
    200 ml śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    2 łyżki cukru pudru
    czerwony barwnik
    gotowa masa cukrowa- czarna i czerwona
    cukrowe perełki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
    Do drugiej miski przełożyć masło, dodać cukier i ucierać na jasny puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając mikserem. Na koniec dodać sypkie składniki z mlekiem i dokończyć mieszanie ciasta. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do wysokości 2/3 foremek. Piec w 180 st około 22-25 minut, do tzw.suchego patyczka. Wyjąć
    i ostudzić na kratce.
  • 2. Dekoracja:
    Przed przygotowaniem kremu puszkę mleczka należy na całą dobę umieścić
    w lodówce, aby masa dobrze zastygła. Następnego dnia oddzielić część stała od płynnej i stałą ubić mikserem jak kremówkę.
    Śmietanę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietankę kokosową, wymieszać. Następnie porcjami dodawać barwnik
    i delikatnie wymieszać łyżką.
    Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładać krem ( tylka-gwiazdka).
  • 3. Z czarnej masy cukrowej zrobić uszy. Masę rozwałkować i przy pomocy kieliszka do wódki lub innego małego wyciąć 10 okręgów. Każdy przeciąć na pół. Przy pomocny mniejszego kółeczka wyciąć 10 czerwonych krążków. Następnie na środku krążka ścisnąć i uformować kokardę. Na środku kokardy można ułożyć perłowy cukierek. Ozdoby ułożyć na desce i włożyć na noc do lodówki. Udekorować babeczki przed podaniem. Gotowe ozdoby na babeczkach utrzymują się około 2 dni, potem zaczynają się "rozpływać".
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska Marta Ryżek-Kalkowska

Tort Myszka Minnie

Tort jest z dekoracją na wydruku cukrowym.

kategoria: torty Desery biszkopty opublikowany: 08.05.2014 | wyświetlono: 3645 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: madi356

Tort Myszka Minnie

Tort upiekłam na 3-cie urodziny córeczki.

kategoria: Desery opublikowany: 12.08.2012 | wyświetlono: 1219 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE