Zapiekany ryż z jabłkami

4.5 (153 ocen)

Pyszny deser na jesienne dni.

Składniki:

  • 200 g ryżu
    3/4 l mleka
    1 op cukru waniliowego
    5 jabłek
    2 jajka
    1/4 szkl cukru
    50 g masła
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekany ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy, odcedzamy dokładnie, a następnie studzimy. W oddzielnym garnku zagotowujemy mleko wraz z cukrem waniliowym, następnie wsypujemy ryż. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż wchłonie się prawie całe mleko. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i posypujemy odrobiną cukru. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, następnie smażymy pokrojone jabłka ok. 10 minut. Ryż zdejmujemy z ognia dodajemy 4-5 łyżek cukru, łyżkę masła oraz 2 żółtka. Całość bardzo dokładnie mieszamy i wykładamy do natłuszczonego naczynia żąroodpornego. Na wierzchu układamy przesmażone jabłka. Posypujemy cynamonem. Z pozostałych białek ubijamy pianę. Ubitą pianę wykładamy na jabłkach i zapiekamy w piekarniku 10-15 minut w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować