1.1. Mak sparzyć i po ostudzeniu zemleć trzykrotnie (lub kupić zmielony mak i sparzyć). Żółtka utrzeć z cukrem dodać zmielony mak, ponownie utrzeć. Do następnie wlać roztopione i ostudzone masło, potarte biszkopty i proszek do pieczenia oraz olejek migdałowy. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w nagrzanym do 170 st. C piekarniku około 45 minut.
2.Krem:
Mleko, kremówkę, cukier, cukier waniliowy zagotować, wlać mąkę roztrzepaną z żółtkami i ugotować budyń. Mało utrzeć na puszystą masę dodawać po łyżce ostudzony budyń, dokładnie utrzeć. Można dodać sok z cytryny lub alkohol dla zaostrzenia smaku.
3.Biszkopt makowy przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat posmarować konfiturą wiśniową i 1/2 kremu, następnie drugi blat, resztę kremu i trzeci blat. Tort oblać polewą czekoladową i posypać żurawiną lub innymi bakaliami.
Porady
Do kremu można dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej wtedy otrzymamy krem kawowy.
Komentarze