Tort Krowa

4.5 (176 ocen)

Tort "krowa" był wymyślony i wykonany w jeden dzień, na szybko. Siostrzeniec miał urodzinki ( 2 latka kończył), ze względu na to iż lubi bardzo krowy, postanowiłam z mamą zrobić mu torcik KROWA.

Składniki:

  • Biszkopty : 12 jaj ; 2szkl. cukru; 2szkl. mąki; 6 łyżek mąki ziemniaczanej; 4 łyżki wody; 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa 1 : 2 szklanki mleka w proszku "np.łaciate"; 2opakowania cukru waniliowego; 3/4szklanki cukru; 25dag margaryny; 2 szklanki mleka
    Masa 2 : 1kostka margaryny; 3 żółtka; 1 budyń śmietankowy; 1 puszka ananasa (lub brzoskwiń); 2 łyżki cukru;
    Masa 3 (do ubrania tortu) : 1 kostka margaryny, 1 budyń śmietankowy; 3 żółtka; 2 łyżki cukru (lub też kupna jakaś)
    Powidła
    Barwniki spożywcze - czarny i czerwony
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort krowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Etap - Biszkopty X 2 OKRĄGŁE
    Pieczemy 2 biszkopty okrągłe. wszystkie składniki dzielimy na 2, aby każdy biszkopt był proporcjonalny.
    Miksujemy białka na piane, dodajemy cukier, później dodajemy żółtka i na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę i pieczemy. Tak samo drugi biszkopt. Biszkopty gdy ostygną przecinamy tak aby mieć 4 części.


  • 2. 2.Etap - Masa 1
    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękka margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy ostudzone mleko z cukrami, następnie dodajemy mleko w proszku. Wkładamy do lodówki i w tym czasie robimy masę nr 2.
  • 3. 3.Etap - Masa 2
    zagotowujemy sok z ananasa z cukrem. Rozrabiamy w kubeczku budyń z 1/2 szkl. wody zimnej i dodajemy żółtka. Gdy sok zaczyna się gotować wlewamy budyń i mieszany energicznie aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy pokroic ananasa na male kawałki. Następnie ucieramy margaryne i dodajemy ostudzony budyń oraz pokrojone ananasy, odstawiamy do lodówki.
  • 4. 4.Etap - Masa 3
    Masa która będzie do przystrojenia jest analogiczna do masy 2, z tym że nie jest wykonana na soku z puszki tylko na wodzie.
  • 5. 5.Etap - Przełożeni i pokrojenie.
    W tym etapie przekładamy biszkopty, zaczynając od dołu, masa nr 2, powidła, i na samej górze masa nr. 1. I odpowiednie pokrojenie tortu to jest najważniejsze. Z pierwszego tortu robimy buzie( tam gdzie nos i usta) odcinamy ok 1/5 toru (ten kawełek możemy zjeśc). W 2 torcie ucinami paski boczne, po obu stronach, takiej szerokości jak " rogi", przecinamy tak te 2 paski aby były proste z jednej strony- będą to rogi. Małe pozostałośc do zjedzenia. Ostatnie cięcie będzie na dole, czyli mamy ciete boki i powstałe nam takie jajo kańciate. ucinamy pasek dolny podobnie jak przy torcie 1. Pasek ten dzielimy na pół i powstają nam uszy krowy. Mam nadzieje, że jest to dośc zrozumiałe.
  • 6. Ostatni etap będzie polegał na ubraniu torta pierw biała masą oczywiście pamiętając o pozostawieniu połowy na łatki i język. Gdy mamy ubrany tort biała masą to następnie mieszamy troche barwnika czerwonego abu uzyskac kolor " brzoskwinowy" wykładamy na dól mordki krowy. Kolejną czesc masy mieszamy z czarnym barwnikiem i robimy łatki, nos, usta, oczy. Na koniec możemy zrobić język.

Porady

Polecam - mały był zachwycony, bo efekt niesamowity, warty poświęcenia tego czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować