Tort kremowy Zebra

4.5 (142 ocen)

Uwielbiam robić torty, ten jest bardzo lekki.

Składniki:

  • 10 płatków żelatyny lub 4 kopiaste łyżeczki sypkiej
    4 żółtka
    200 g cukru
    250 ml mleka
    750 g twarożku ( mielony w wiaderku)
    2 op. cukru waniliowego
    sok z 1 cytryny
    500 g śmietany 30 %
    3 łyżki kakao
    1 gotowy spód tortowy- ciemny
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kremowy zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namaczamy ( jeżeli, użyjemy tej w płatkach). Żółtka ubijamy z cukrem. Mleko zagotowujemy i wlewamy do jajek, ciągle ubijając w gorącej kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę.
  • 2. Ser, cukier waniliowy i sok z cytryny mieszamy. Ubijamy kremówkę i dodajemy ją powoli do masy jajecznej, następnie wszystko razem dodajemy do masy serowej. Połowę masy serowej mieszamy z kakao.
  • 3. Biszkopt układamy w obręczy tortownicy, na środku ciasta na zmianę wylewamy porcję białej i ciemnej masy, do momentu ich wykorzystania.
  • 4. Chłodzimy min.3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować