Tort "dzwoneczek"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort zrobiłam z opłatkiem jadalnym na piąte urodziny córeczki – córka zakochana w bajce wróżki i stąd pomysł na wykorzystanie opłatka jadalnego.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    6 jajek

    1 szklanka cukru

    1 szklanka mąki tortowej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

    1 łyżeczka octu

    Biszkopt orzechowy:

    3 jajka

    1/2 szklanki cukru

    1/2 szklanki mąki tortowej

    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

    1/3 szklanki mielonych orzechów

    ½ łyżeczki octu

    masa:
    1 ½ margaryny

    1 budyń truskawkowy

    ½ litra mleka

    350 g truskawek świeżych

    1 galaretka czerwona.

    Opłatek jadalny - dekoracja

    Tasiemka dekoracyjna – jadalna ( na boki tortu )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "dzwoneczek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort "dzwoneczek" 1. Upiec biszkopt jasny. Białka ubić na sztywną piane dodajemy cukier ora cukier waniliowy. Następnie do żółte dodajemy proszek do pieczenia, ocet i energicznie zamieszać powstałą pianę połączyć z bezą następnie dodajemy mąkę wylewamy biszkopt na blaszkę 23x32 wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy w nagrzanym piekarniku 175 st. Ok 25 min. Z włączonym termoobiegiem.

    Tak samo postępujemy piekąc biszkopt z orzechami . Na sam koniec gdy dodajemy mąkę dodać 1/3 szklanki mielonych orzechów.

    Jasny biszkopt podzielić na dwa blaty. Biszkopty studzimy.
  • Tort "dzwoneczek" 2. Masa:
    Ugotować budyń według informacji na opakowaniu. Odstawiamy, aż całkowicie wystygnie.
    Galaretkę również robimy według informacji na opakowaniu można ująć odrobinę wody. Odstawiamy do całkowitego stężnięcia. Stężoną galaretkę kroimy w kostkę.
    Truskawki umyć i pokroić w drobniejsze kawałki.
    Margarynę ucieramy dodać zimny budyń.
  • Tort "dzwoneczek" 3. Na jasny biszkopt wysmarować 1/3 masy na to daje ½ pokrojonych truskawek oraz ½ galaretki pokrojonej w kostkę. Przykrywamy blatem orzechowym. Na to znów 1/3 masy budyniowej na masę drugą część galaretki i truskawek przykrywamy drugim biszkoptem jasnym i smarujemy ostatnią częścią masy budyniowej. Na ok 5 h przed podaniem układam opłatek dekoracyjny i dekoruje boki taśmą dekoracyjną jadalną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować