Tort "dzwoneczek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt jasny. Białka ubić na sztywną piane dodajemy cukier ora cukier waniliowy. Następnie do żółte dodajemy proszek do pieczenia, ocet i energicznie zamieszać powstałą pianę połączyć z bezą następnie dodajemy mąkę wylewamy biszkopt na blaszkę 23x32 wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy w nagrzanym piekarniku 175 st. Ok 25 min. Z włączonym termoobiegiem.
Tak samo postępujemy piekąc biszkopt z orzechami . Na sam koniec gdy dodajemy mąkę dodać 1/3 szklanki mielonych orzechów.
Jasny biszkopt podzielić na dwa blaty. Biszkopty studzimy.
2.Masa:
Ugotować budyń według informacji na opakowaniu. Odstawiamy, aż całkowicie wystygnie.
Galaretkę również robimy według informacji na opakowaniu można ująć odrobinę wody. Odstawiamy do całkowitego stężnięcia. Stężoną galaretkę kroimy w kostkę.
Truskawki umyć i pokroić w drobniejsze kawałki.
Margarynę ucieramy dodać zimny budyń.
3.Na jasny biszkopt wysmarować 1/3 masy na to daje ½ pokrojonych truskawek oraz ½ galaretki pokrojonej w kostkę. Przykrywamy blatem orzechowym. Na to znów 1/3 masy budyniowej na masę drugą część galaretki i truskawek przykrywamy drugim biszkoptem jasnym i smarujemy ostatnią częścią masy budyniowej. Na ok 5 h przed podaniem układam opłatek dekoracyjny i dekoruje boki taśmą dekoracyjną jadalną.
Komentarze