Tort dla wiktorii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier. Ubijać do momentu, aż cukier przestanie zgrzytać. Następnie dodać żółtka. Wymieszać. Na samym końcu przesypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką (dobrze napowietrzając ciasto). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód) a boki wysmarować tłuszczem. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 30 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić. Przekroić na 2 części.
MASA
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder. Na samym końcu wlać przestudzoną żelatynę i dobrze razem wymieszać. 1/3 masy odłożyć i dodać do niej zielony barwnik. Wymieszać.
0,5 szklanki wody wymieszać z 3 łyżkami cukru. Pierwszą część biszkoptu nasączyć wodą z cukrem i posmarować konfiturą jagodową. Nałożyć porcję bitej śmietany. Posypać borówkami i ziarnami granatu. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć wodą z cukrem. Rozsmarować na nim porcję bitej śmietany. Tort dookoła posmarować białą bitą śmietaną. Boki tortu obsypać wiórkami truskawkowymi. Zieloną bitą śmietanę przełożyć do dekoratora cukierniczego. Ozdobnie wycisnąć na wierzch tortu. Na górze ułożyć ozdoby cukrowe. Przed podaniem schłodzić. Przechowywać najlepiej cały czas w lodówce.
Komentarze