1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Stopniowo dodać żółtka, cały czas miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i razem z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej, delikatnie ale dokładnie wymieszać wszystko łyżką.
Masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec ok 40 minut w 180 stopniach.
2.Słabą herbatę wymieszać z świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i cukrem, wymieszać.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Pierwszy nasączyć delikatnie ponczem z herbaty.
3.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać lemon curd, wymieszać i rozsmarować na pierwszym blacie biszkoptowym, przykryć drugim i też go nasączyć.
4.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z świeżymi malinami. Rozsmarować na kolejnym biszkopcie i przykryć ostatnim, który też nasączyć.
5.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem. Na końcu połączyć z mlekiem i aromatem waniliowym.
Kremem obsmarować tort, zostawić trochę do dekoracji.
Tort udekorować rozetkami z kremu wyciśniętym szprycą i świeżymi malinami.
Komentarze