Ciasto falujący dunaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę, cukier oraz żółtka utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia dalej ucierać, dodając mleko. Gotowe ciasto należy podzielić na 2 części. Z białek ubić pianę. Następnie do 1 części ciasta dodać 2/3 piany natomiast do 2 części ciasta dodać kakao i pozostałą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
2.Przygotowanie do pieczenia:
Na dno formy wylać ciasto "jasne" następnie delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Jabłka układać na wierzchu, grubszą stroną lekko wciskając w ciasto. Piec w temperaturze 160C-180C przez około 40 minut.
3.Krem:
Ugotować budyń waniliowy lub śmietankowy zgodnie z przepisem na opakowaniu (bądź też przygotować masę karpatkową), wystudzić. Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać ostudzony budyń. Następnie dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto.
4.Polewa:
Margarynę rozpuścić na małym ogniu i dodać pozostałe składniki. Ostudzić i polać ciasto.
Komentarze